tiistai 28. helmikuuta 2012

VR:n lahjoma toimittaja puolustaa VR:ää

LAHJONTA VR:n kolmen päivän Lapin-matkan vastaanottanut Etelä-Suomen Sanomien toimittaja paheksuu 28.2. julkaistussa kolumnissaan VR:n asioita paljastavaa VRLeaks-blogia. Toimittajan mukaan "mopo on karannut käsistä", kun VRLeaks "väittää, että VR keräisi laitonta henkilörekisteriä tai seuraisi ihmisiä".

Toimittaja antaa siis oman tuomionsa ajoissa, ennen kuin poliisi on ehtinyt kunnolla edes aloittaa asian tutkimuksia. Helsingin rautatieaseman ympäristössä tapahtuvan, vartiointiliikkeille ulkoistetun valvonnan toimintatavat ja bisneksen periaatteet ovat kuohuttaneet pinnan alla jo pitkään, ja rekistereistä on huhuttu. Media mahtavine resursseineen ei kuitenkaan ole joutanut asiaa selvittämään, yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta.

Toimittaa kiukuttaa myös se, että joku yrittää läpivalaista median toimintaa kertomalla, millaisia luksusmatkoja esimerkiksi VR toimittajille järjestää. "Minun on vaikea ymmärtää, ketä edellä mainitusta lehdistöseminaarista kertominen palvelee", toimittaja tilittää. Meille median kuluttajillehan asia on itsestäänselvä: se palvelee meitä arvioidessamme median uskottavuutta erilaisten asioiden raportoijana.

Journalistien osallistuminen erilaisten tahojen järjestämille huvimatkoille on herättänyt alalla sisäistä keskustelua. Mm. Aamulehden ja Keski-Uusimaan toimittajat tuomitsivat tuoreeltaan journalistien lähtemisen VR:n äskettäiselle Lapin reissulle.

Etelä-Suomen Sanomien toimittaja voisikin nyt kysyä itseltään, parantaako hänen kirjoittamansa kolumnin uskottavuutta ja helpottaako kiistanalaisista asioista kirjoittamista se, että on osallistunut toisen osapuolen järjestämälle lahjontareissulle, joka oli käytännössä lomamatka. Vihje: jos ei vieläkään sytytä, Journalistin ohjeiden kohta 4 voi auttaa vastaamaan kysymykseen.

Ylioppilas Puupponen

Journalistin ohjeet, kohta 4: Journalisti ei saa käyttää asemaansa väärin. Hänen ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus eikä vaatia tai vastaanottaa etuja, jotka voivat vaarantaa riippumattomuuden tai ammattietiikan.

2 kommenttia:

  1. Peli on nyt ESS:n osalta selvä. ESS on sitoutumaton ja täysin riippumaton VR:n pää-äänenkannattaja. Kiitos.

    VastaaPoista
  2. Tiistaina lähtee ryhmä toimittajia Viking Linen tarjoamalle risteilylle (Aamulehti, Asiat-liite 11.3.2012). Mutta ei huudella tästä!

    VastaaPoista