maanantai 20. helmikuuta 2012

Nyt Veljet pelaavat eläkepeliä

ELÄKKEET HV-kerhon loosheissa menivät vaaleanpunaiset shamppanjat väärään kurkkuun, kun viikko sitten Punaisen torin laidalta kaiutettiin SAK:n pitävän mahdollisena eläkeiän nostoa. Nopeasti käynnistimme kalkulaattorit ja näppäilimme 1+. Eikä tarvinnut odottaa kuin pari päivää, kun koneeseen lyötiin 1=2. SAK ilmoitti nimittäin vaativansa korotusta eläkkeisiin.

Velikerhojen vallankäytössä tällainen kimpoilu tunnetaan termillä siiman antaminen. Pientä vastaantuloa väläyttelemällä työväenjätti hellyytti vastapelurinsa, minkä jälkeen oli luontevaa lyödä pöytään se oikea vaatimus: me haluammekin isommat eläkkeet.

Missä määrin keskusliiton poliittinen osasto eli SDP oli informoitu, sitä pitää vielä selvittää. HV-kerhossa tiedetään, että puolueen ja keskusliiton konttoreiden välillä kulkee varsin pätevä jogurttipurkkipuhelin, ja HV Heinäluoma tuskin on tietämätön SAK:n tekemisistä, joten hän todennäköisesti vain näytteli suuttunutta.

Sai SAK kritiikkiä omiltaankin: Metalliliiton Aalto ja STTK:n hallitus suuttuivat eläkeiän korottamispuheista, niin ja tietenkin myös AKT:n Räty. Hän sentään jätti viisaasti käyttämättä eläkekeskustelun vakiofraasia työhyvinvoinnin parantamisesta, onhan tuomio työpaikkakiusaamisesta uhkaamassa.

Niin ja jotta piirit eivät olisi liian suuret, mainittakoon, että Aalto ja STTK:n Mäenpää istuvat työeläkeyhtiö Varman hallituksessa.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti