torstai 16. helmikuuta 2012

Tutkija: Hyvä Veli -verkostot eivät paljastu vertailuissa

VALTA Korruptiota tutkivan Transparency Suomen jäsen Pekka Vainikka pitää Suomea korruptoitumattomaksi maaksi todistelevia tutkimuksia puutteellisina. Vainikka sanoo Verkkouutisissa, että Suomen ominaispiirre ovat hyvä veli -verkostot, jotka ovat sisäänrakennettuja vallankäytössämme. Ne eivät siksi mahdu kansainväliseen korruptiomääritelmään.

"Todisteet puuttuvat, joten eiköhän me lakaista tämä asia nyt kokolattiamaton alle", todetaan Hyvä Veli -kerhossa.

Ylioppilas Puupponen

3 kommenttia:

 1. YLE:n TV-uutiset kertoi myös, miksi Suomen Transparency ei löydä Suomesta korruptiota. Transparencyn johdossa ovat elinkeinoelämän hyvät veljet, joten Transparencyn intressi ei ole moittia omaa ja omien kavereiden toimintaa.

  Transparencyn hallituksen sidonnaisuudet selviävät täältä: http://www.transparency.fi/hallituksen-jasenten-sidonnaisuudet

  Hyvään veljelliseen suomalaiseen tapaan kaikki mikä ei ole kiellettyä tai mistä ei voi jäädä kiinni on sallittua. Siten korruptiota ei voi olla sellainen korruptio, jota ei ole laissa kielletty tai josta ei jää kiinni. Joten jos jää kiinni korruptiosta, sekään ei ole korruptiota, jos laki ei sitä kiellä.

  YLE:n uutistoimitus olikin pannut uutiset osuvaan järjestykseen. Ensin kerrottiin Finnair/Ilmarinen-johtajan asuntokaupasta ja sen jälkeen kansalaiset rauhoitettiin uutiella siitä, että elinkeinoelämän johtajien johtama järjestö on jälleen todennut, ettei Suomessa ole korruptiota.

  VastaaPoista
 2. Voisiko Hyvä Veli -kerho perehtyä myös Tampereen Rantaväylän tunnelihankkeeseen, joka on menossa kaupunginhallitukseen ensi maanantaina? Tunneliin liittyy vaikka mitä omituista: hankkeen hyötyselvityksiä on pantattu ja saatiin julki vasta pitkällisen tivaamisen jälkeen, selvityksestä on useita erilaisia versioita liikkeellä ja eroja on nimenomaan kuntien hyödyt -kohdassa, asiasta päättämässä on ilmeisimmin ollut koko joukko vapaamuurareita, hanke tuottaa virallistenkin selvitysten mukaan tappiota Tampereelle, hyötyjänä on YIT, ja kun näistä asioista vihjaa paikalliselle valtalehdelle Aamulehdelle toimittajat ovat yksityishenkilöinä kiinnostuneita mutta seuraavana päivänä ilmoittavat etteivät ehdi perehtyä aiheeseen jne. (Siksi muuten AL julkaisee tunnelista vain kritiikitöntä ylistystä, mikä on omituista ottaen huomioon millä tavoin se toistuvasti mollaa eräitä muita vastaavan kokoluokan hankkeita.)

  Tässä hieman linkkejä aiheesta käytyihin keskusteluihin:
  http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/tunnelia-pukkaa
  http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/tunnelip-t-s-kaupunginhallitukseen-ensi-viikolla
  http://keskustelu.suomi24.fi/node/10169961

  VastaaPoista
 3. Kiitos vihjeestä. Kerhomme on kiinnostunut tunnelihankkeista, sillä niissä on perinteisesti ollut tunnelien tyyliin sopivasti paljon hämärää. Se, että merkittävä sanomalehti kertoo suuresta tunnelihankkeesta vain myönteisiä asioita, tuntuu varmaan HS:n lukijoista kovin tutulta.

  VastaaPoista