maanantai 27. helmikuuta 2012

Energiateollisuus riemuitsee: Riskit saadaan kuluttajalle

LOBBAUS Tiedotusvälineet kautta maan julkaisivat STT:n tekemän uutisen, jonka otsikossa riemuitaan yhdessä Energiateollisuus ry:n kanssa, kuinka sähkömittareiden vaihto on hyvässä vauhdissa. Suomen tiedotusvälineet ovatkin lähes poikkeuksetta vaienneet etäluettavien sähkömittareiden asennustalkoiden todellisesta syystä ja toistelleet Energiateollisuuden isällisiä selityksiä siitä, kuinka kuluttaja voi nyt seurata sähkönkäyttöään reaaliajassa.

Todellisuudessahan kyse on sähkömarkkinoiden hintaheilahteluihin liittyvien tappioriskien siirtämisestä suoraan kuluttajille, ja näin ollen energiabisneksen tekemisestä entistäkin riskittömämmäksi raha-automaatiksi omistajilleen. Reaaliaikaiseen laskutukseen siirtyminen vaatii etäluettavia mittareita, ja Energiateollisuus sai lobattua mittareiden vaihtoruljanssin lakiin jo edellisen hallituksen aikana.

Erilaisten etupiirien tiedotteista juttunsa kirjoittavassa nykymediassa ei tällaista yhteenlaskua osata tehdä, kas kun se tutkiva journalismi on niin vanhanaikaista ja hidasta. Näin siitäkin huolimatta, että energiabisnes houkuttelemassa kansaa "tarkkailemaan sähkönkulutustaan" ja "säästämään energiaa" on niin läpinäkyvää, että kriittinen kysymys herännee jo yläasteen sanomalehtiviikolla.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti