perjantai 17. helmikuuta 2012

Ilmarisen sijoitusasunto oli ylihintainen

VALTA Asunnon osto on elämän suurin kauppa. Tähän mennessä on selvinnyt seuraavaa: Mika Vehviläinen sai töitä Finnairilta. Hänelle luvattiin asuntoetu eli että Finnair maksaa hänen vuokransa. Vehviläinen asui 270 neliömetrin asunnossa, joka oli hänen omansa. Jotta hän voisi hyödyntää asuntoedun, hän laittoi asuntonsa myyntiin. Lapsetkin olivat kasvaneet isoiksi, joten muutto pienempään oli tarpeen.

Asunto ei mennyt kaupaksi. Apuun tuli tuttu mies, Harri Sailas, Finnairin puheenjohtaja. Sailas lupasi ostaa asunnon Ilmariselle, jonka toimitusjohtaja hän oli.

Ilmarinen maksoi asunnosta 1,8 miljoonaa euroa, vähemmän kuin alkuperäinen pyyntö, mutta enemmän kuin vastaavasta olisi ehkä maksettu. Jotta kauppa olisi Ilmariselle kannattava, vuokra laitettiin korkeaksi. Finnair maksaa Vehviläisen asuttamasta asunnosta 7 000 euroa Ilmariselle. Helsingin Sanomat kertoi järjestelystä keskiviikkona. Sailas ja Vehviläinen kiirehtivät kommentoimaan, että kaikki on tehty lain mukaan.
Niin luultavasti onkin. Silti finanssivalvonta selvittää, onko Ilmarinen todella käyttänyt eläkerahoja asianmukaisella tavalla.

Muutamia kysymyksiä jää auki: Jos Vehviläisen asunto oli käynyt liian suureksi, miksi hän halusi edelleen jäädä siihen asumaan? Ja jos hän todella halusi myydä asuntonsa, miksi hän halusi kauppasopimukseen etuosto-oikeuden? Sellainenkin pykälä sisältyy Vehviläisen ja Ilmarisen väliseen sopimukseen; Jos Ilmarinen päättää joskus myydä asunnon, Vehviläinen voi ostaa sen takaisin itselleen.

Onko niin, että kun Vehviläisen pesti Finnarilla päättyy, hän ostaa asunnon takaisin itselleen? Asuntojen hinnat ovat silloin toki nousseet, mutta eipä hätää, Ilmarinen maksoi asunnosta 300 000 euroa ylihintaa. Se on varmaan saman verran kuin asuntojen hinnat ehtivät nousta Vehviläisen vuokrallaoloaikana. Tai voihan olla, että hinnat eivät nouse. Silloin Vehviläinen voi ostaa asunnon takaisin Ilmariselta halvemmalla kuin on sen myynyt.

Salaneuvos Vilmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti