sunnuntai 19. helmikuuta 2012

VR:n bonuksista eduskuntakysymys

PALKKA Valtionyhtiö VR:n johdon avokätisestä bonusjärjestelmästä on tehty eduskunnassa kirjallinen kysymys. Kysymyksessään kansanedustaja Antti Kaikkonen tiedustelee omistajaohjausministeriltä, onko kohtuullista, että VR:n johtoa palkitaan ainoastaan kirjanpidollisen tuloksen perusteella. Yhteiskunnallisen intressin pitäisi Kaikkosen mukaan olla palkitseminen matkustajamäärien ja tavaramäärien kasvusta.

Henkilöliikenteessä monopoliasemassa toimivan VR:n johtajat kartuttavat täten bonuksiaan myös Liikenne- ja viestintäministeriön maksaman ostoliikennetuen vastaanottamisesta. VR Leaksin mukaan VR saa valtiolta ostoliikennekorvausta 43 miljoonaa euroa vuodessa. Vuonna 2010 VR:n tulos oli sattumalta 43 miljoonaa voitollinen. Ilman valtion ilmaisrahoja johtajat eivät siis saisi bonuksia euroakaan.

Toimitusjohtaja Mikael Aron palkka vuonna 2010 oli 457 560 euroa ja palkkiot 74 000 euroa, eli yhteensä 44 000 euroa kuukaudessa. "Suorittavan henkilöstön pitää joustaa ja sitoutua", Hyvä Veli -kerhon nahkasohvilla piereskellään.

Niin ja omistajaohjausministeri hei, VR toimittaa sinulle lähipäivinä valmiin vastausluonnoksen mokoman moukkakansanedustajan eduskuntakysymykseen. Klubilla tavataan!

Ylioppilas Puupponen

4 kommenttia:

 1. Juuri näin. Hautalan puoluetoveri, VR:n yhteiskuntasuhdejohtaja Otto Lehtipuu on luonnollisesti se "luotettava lähde", jolta Hautala ja hänen avustajansa kysyvät, mitä Kaikkoselle pitää vastata.

  Lehtipuun jorinathan on lehdistössä jo nähty: VR on osakeyhtiö, joten sen täytyy toimia kuten muutkin osakeyhtiöt, jotka palkitsevat avokätisesti johtajiaan. Muuten ei hyviä johtajia saada. Tämä on normaali käytäntö jne.

  Normaali käytäntö on ollut sekin, että ministerien VR:ää koskevat vastaukset alkavat aina lauseella: VR:stä saadun tiedon mukaan. Eihän tähänkään asiaan tietenkään tarvita kenenkään muun näkemystä.

  Yhteiskuntasuhdejohtaja on ilman muuta bonusohjelman edunsaajana oikea henkilö vastaamaan siihen, onko bonusohjelma kunnossa vai ei. Eiköhän käräjilläkin ole oikein kysyä syytetyltä, oletko syyllinen ja haluatko rangaistuksen. Ja kun syytetty kiistää, niin tuomari toteaa katse pöytään suunnattuna, että näin se on ja päätös on vapauttava. Luottamusta on!

  VastaaPoista
 2. No kyllähän tämä on ihan sallittua, saahan pörssiyhtiö Finnairin Vehviläinenkin myydä asuntonsa kenelle haluaa - vaikka eläkevakuuttaja Ilmariselle. Ja jos Liikenneministeriön sikariporras haluaa avokätisesti jakaa ostoliikennetukea (tai siis bonuksia) VR:n kultapossukerholle Hartwall -areenan aitiossa katseltujen lätkämatsien pääsylippuina, niin antaa mennä vaan!
  Täällä ei ole mitään erikoista tapahtumassa, tämähän on maan tapa - hajaantukaa ja heti!

  VastaaPoista
 3. No nyt sitten on sentään luvassa jonkinlainen vastauskin. Oikeuskanslerinviraston oppien mukaan kun alamaisten kirjeisiin ei ministereiden tarvitse vastailla.

  http://www.rautatiematkustajat.fi/SRM_bonuskirje.pdf

  Terveisin Kalevi Kämäräinen
  http://www.rautatiematkustajat.fi/
  http://www.facebook.com/pages/Rautatiematkustajat/158345494253217

  VastaaPoista
 4. Näin omistajaohjausministeri vastasi, kukaties ennen tai jälkeen Levillä vietetyn hauskan hetken: http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_50_2012_p.shtml

  VastaaPoista