perjantai 10. helmikuuta 2012

Toimittajat ottivat lahjamatkan vastaan

LAHJONTA Useita toimittajia matkusti torstaina salonkivaunulla nauttimaan henkilökohtaisista eduista Levillä sijaitsevaan luksusmökkiin. Kolmen päivän matkan koodinimi on "lähiliikenneseminaari", jonka aikana matkan järjestäjä VR kertoo "Helsingin lähiliikenteen ajankohtaisista asioista" 1080 kilometrin päässä aiheesta. VR:n asioista kertovan VR Leaksin julkaiseman ohjelman mukaan asiaa matkalla on vain nimeksi.

Toimittajille tarjotut lomamatkat aiheuttavat mediassa sisäistä eripuraa. Toimittajat vaikenevat niistä jopa työkavereilleen. "Jos toimittaja on ammattilainen, hän kieltäytyy näistä matkoista", kirjoittaa Aamulehden toimittaja Tuomo Björksten blogissaan ja toteaa, että lahjonta on lahjontaa, vaikka sen tekisi Levin matkan muodossa. Jotkut mediat puhdistavat itseään vaatimalla saada maksaa matkansa, mutta osallistuvat kuitenkin.

Sunnuntaiaamuun asti jatkuvalla matkalla on mukana myös STT:n toimittaja, joten piakkoin näemme lehdistä, mitä informaatiota saa läpi houkuttelemalla median paikalle VIP-luokan lomamatkalla.

Ylioppilas Puupponen

5 kommenttia:

 1. STT oli paikalla. Jos oletetaan kaikkien 6:n toimittajan olleen koko matkan "lahjottavien" vahvuus eikä väliasemilta tullut lisää niin keitähän olivat muut 5 edustamassa?
  VR:n monopoli loppuu, ellei siirtymäaikaa jonkun muutosohjelman verukkeella jatketa (ja sitähän jatketaan), lähiliikenteessä vuoden 2017 lopussa. Tässä siis selvä ja ainoa syy lahjusmatkaan.
  Itse olen 15 vuoden palveluksen aikana VRn suurasiakkaan edustajana ollut yhden kerran - siis yhden kerran, enempää ei koskaan edes tarjottu - "kuivassa" saunaillassa. Näin se maasutus on tasapuolista...

  VastaaPoista
 2. Eiköhän siellä syötetty toimittajille ainakin noin miljardin euron Pisara-rataa "täysin välttämättömänä", josta VR-Track saa aimo siivun niin suunnittelu- kuin urakkabisnestä. Pelkkään Pisaran suunnitteluun valtion virkamiehet ovat varanneet tälle hallituskaudelle käsittämättömät 40 miljoonaa! Ovat tainneet virkamiehetkin olla VR:n edustusaitiossa Hartwall-areenalla ja näillä salonkivaunumatkoilla.

  VastaaPoista
 3. Muistuupa mieleen viime vuodelta 2011 YLE:n ajankohtaisohjelma, jonne oli kutstuttu VR:n pääjohtaja Aro sekä VR:n toimintatapoja ja Pisara-hanketta kritisoinut veturikuski Harry Wallin. Aro kieltäytyi tulemasta ohjelmaan, jos Wallin on mukana. Ja kas kummaa: YLE viskasi Wallinin pihalle ja tilalle otettiin “oikeamielinen” veturikuski. Notta näin.

  VastaaPoista
 4. Tänään juttu Etelä-Suomen Sanomissa lahjamatkan vastaanottaneelta toimittajalta otsikolla VR Leaks ampuu kovilla.

  VastaaPoista
 5. Olenkin ihmetellyt kun VR on aina saanut viimeisen sanan mediassa kun kansalaisten ja muiden yritysten etua poljetaan.

  VastaaPoista