tiistai 6. marraskuuta 2012

Selvittämistä selvittämisen vuoksi

LOBBAUS Liikenneministeri Merja Kyllönen on käynyt VR:n 150-vuotisjuhlaseminaarissa onnittelemassa omaa rautatieyhtiötään. Puheessaan hän toisti suhtautuvansa  "varauksellisesti" rautatieliikenteen avaamiseen kilpailulle. Ilmeisesti Kyllönen tarkoitti matkustajaliikenteen kilpailun avaamista, josta hän on jo vuosi sitten käynnistänyt selvityksen.

Sanomalla, että "kilpailu matkustajista ei ole tähänkään saakka ollut erityisen helppoa henkilöliikenteessä", Kyllönen tarkoittaa ilmeisesti VR:ää, jonka pöyhkeällä asenteella tuntuu olevan vaikeuksia toimia edes monopoliasemasta käsin.

Kilpailuselvityksiä ovat teettäneet useat ministerit, ja aina on saatu sama lopputulos: järkevästi toteutettuna kilpailu parantaisi ja piristäisi Suomen matkustajajunaliikennettä. Mutta Suomessa, jossa on totuttu siihen, että mitkä tahansa markkinat ajautuvat aina erilaisten velipiirien käsiin, ei ilmeisestikään uskota siihen mahdollisuuteen, että matkustajajunien vapaa kilpailu olisi mahdollista järkevästi toteutettuna.

Kyllönenkin teettää selvitystä, vaikka on täysin selvää, että hänen kaudellaan asia ei tule liikahtamaan mihinkään. Miksi Kyllönen selvityttää kalliilla rahalla asioita, joilla ei ole toteuttamismahdollisuuksia? Eikö hän silloin ainoastaan tuhlaa kansan rahoja selvän asian selvittämiseen?

Järkeviä tutkimuksia järkevistä tavoista avata matkustajaliikenne kilpailulle, saisi vaikka opiskelijoilta ilmaiseksi. Ilmaisessa on vain se vaara, että tulee väärä lopputulos.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti