perjantai 9. marraskuuta 2012

Mäntyniemen simputtaja

VALTA Suomella on taas käynyt hyvä herraonni, kun meillä on presidenttinä tinkimätön valtiomies. Jos haluaa tietää tästä valtiomiehestä vähän enemmän, kannattaa lukea Risto Uimosen tuore kirja Puolivallaton presidentti, jonka pääosassa on Sauli Niinistö.

Uimosen tekstissä vilahtelevat sanat simputtaja, itkettäjä, diktaattori, työpaikkakiusaaja. Niinistö läksyttää alaisiaan. Niinistö näkee kaikkialla salaliittoja, joiden takana on halu syöstä hänet vallasta. Niinistö valvoo pikkutarkasti nuppineulankin putoamista. Niinistö soittelee lehtien toimituksiin ja valittaa pikkuasioista.

Kun eduskunta meinasi pudottaa Niinistön puhemiehen paikalta, Niinistö paineli huoneeseensa mököttämään. Lakikirjastakaan ei löytynyt ratkaisua pattitilanteeseen, joka laukesi vasta, kun Jacob Söderman meni maanittelemaan Niinistöä.

Jos Niinistö on jäämässä alakynteen, hän saa raivokohtauksen, jolloin vastustaja perääntyy. Sinikka Mönkäre kertoo kirjassa, miten Niinistö haukkui hänet niin pahasti, että Mönkäre alkoi itkeä.

Claes Andersson puolestaan ei kestänyt Niinistön epäoikeudenmukaisuutta, vaan menetti itsehillintänsä ministerikokouksessa. Niinistö vain nautti tilanteesta ja naureskeli, että onpa hyvää teatteria.

Tällaisia kuvauksia saadaan yleensä lukea itsevaltiaista, jotka ovat kaapanneet itselleen valtion. Näköjään on mahdollista, että demokratiassa pääsevät valtaan samanlaiset miehet.

Uimonen vertaa Niinistöä Kekkoseen, eikä syyttä. Suomalaiset rakastavat sellaisia johtajia, jotka näyttävät panevan pikkuherrat järjestykseen, vaikka he todellisuudessa he ovat vain ilkeitä valtaantakertujia.

Salaneuvos Vilmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti