maanantai 5. marraskuuta 2012

Hyvien veljien veljessota


LAHJONTA Tamperelainen Aamulehti peräänkuuluttaa korruptiotalkoita. Lehdellä on huoli korruptiosta, joka toimii ilman lahjuksia. Aatteen voimalla tapahtuva omaan pussiin pelaaminen on siis vielä pahempaa kuin pelaaminen rahan voimalla.

Huoli on ymmärrettävä Kokoomuksen päälehdessä. Rahapiireillä ei ole keinoa kilpailla aatteen kanssa. Siksi aatteella pelaaminen on pahasta ja se pitäisi saada loppumaan.

Mutta voiko tämä olla oikeasti yllätys rahaveljille? Suomelle on ollut iät ja ajat ominaista, että korruptio on täällä halpaa. Hieman viinaa, laulua ja naisia riittää satojen miljoonien arvoisiin sopimuksiin kaavoituksessa, automaattimetrossa tai terveydenhuollon tietojärjestelmissä.

Eikä aina tarvita sitäkään. Riittää, että golffarille seminaari pidetään turnauksen yhteydessä, laskettelijalle yhteiskuntasuhteiden hoitopaikaksi valitaan tunturimaja ja maratoonarin kanssa neuvotellaan maapallon toisella puolella ilman viinaa ja naisia mutta sattumalta samaan aikaan juoksun kanssa.

Maailmanmarkkinoilla korruptio on toisessa luokassa. Venäjällä pääset sanomaan virkamiehelle päivää, jos virkamiehen oven edessä oli aamulla kyllin iso Mersu tai Bemari. Voi vain arvata, millä tasolla korruptio on valtioiden etujen hoidossa, kun taviksille esitetyssä tv-dokumentissa ”paljastetaan” lahjoiteltavan lentokoneita.

Nykyaikaisen viestinnän todellinen sisältö on siinä, mistä ei kirjoiteta. Nuorisosäätiöllä on nyt kiva revitellä, kun Keskusta on oppositiossa ja kannatus kuntavaalienkin jälkeen turvallisen kaukana rahaveljien puolueesta. Taikatemputhan perustuvat siihen, että katsojan huomio kiinnitetään johonkin epäoleelliseen. Ja kansan viha taltutetaan keksimällä tikun nokkaan nostettava syyllinen.

Todellinen korruptio ja sen haitat ovat muualla kuin nuorille asuntoja rakennuttavassa säätiössä. Siksi media ei pengo terveydenhuollon tietojärjestelmähankkeiden tai metron taustoja. Joku kiusallinen kansalaisaktivisti voi pongata älyttömyyden vertaamalla pieneen ja köyhään naapurimaahan. Mutta koska tämän asian penkominen sekoittaa rahaveljien kuvioita liiaksi, on viisaampaa käynnistää hyökkäys kohti veljeä, joka on jo valmiiksi polvillaan.

Aatteellinen korruptio ei ole sen hyväksyttävämpää kuin rahakorruptiokaan. Mutta harhaanjohtava viestintä on myös osa korruptiota. Se on korruption pintarakennetta, jolla rakennetaan näkösuojaa tärkeimmän puuhastelun rauhoittamiseksi naamion taakse.

Räikeimmillään tämä naamio on Aamulehden pääkirjoituksen lopussa, kun Keskon pääjohtaja itkee S-puolueen valtaa. Ikään kuin hän olisi pahoillaan tästä korruption rakenteesta. Varmasti onkin, kateus on katkeran pahaa mieltä siitä, että K-puolue ei ole pärjännyt yhtä hyvin.

Veli Hopea

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti