sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Euroopan laadukkainta ruokaa

LOBBAUS Maa- ja metsätaloustuottajat toteuttivat onnistuneen tempauksen, jossa kritisoitiin pieniä tuottajahintoja, eli käytännössä kaupan suurta osuutta ruoan hinnasta. Luonnollisesti mm. viaton SOK tuohtui MTK:n viestistä. Kalikka siis kalahti, mistä seurasi odotettu älähdys.

MTK:n kampanjasivuilla on piirakkakuvia ruoan hinnan jakautumisesta. Ylivoimaisesti suurimman osan vetää liiviinsä lähes duopoliin ajautunut ruokakauppa. Kaupan osuus hinnasta on kasvanut samaa tahtia keskittymisen kanssa. SOK:n itkupotkuraivari ei tätä muuksi muuta.

Jos ruokakauppa osaa marttyyriksi tekeytymisen ja propagandan, myös MTK käyttää superlatiiveja huolettomalla otteella. Koko kampanjan viestinä on väite, että Suomessa tuotetaan Euroopan laadukkainta ruokaa, mutta väitettä ei esitteessä perustella mitenkään.

Kun jotain väitetään sellaisenaan Euroopan tai maailman parhaaksi, kannattaa aina valpastua. Millä tavalla suomalainen ruoka on Euroopan laadukkainta?

Se on tiedossa, että Suomessa tehdään tiettävästi Euroopan vähäbakteerisinta, eli bakteorologisesti puhtainta maitoa. Ehkä myös ilmansaasteita on maataloustuotteissamme vähemmän kuin Keski-Euroopassa. Alhainen bakteeritaso merkitsee mm. sitä, että ruoan myyntiajat pitenevät. Euroopan puhtain maito voi siis kaupassa olla Euroopan vanhinta maitoa.

Kuluttajan näkökulmasta laadukkuus on aivan muuta kuin biologis-kemiallisia mittaustuloksia. Laadukkuus on esimerkiksi valinnanvaraa, lisäaineettomuutta, tuoreutta, eettisyyttä, makua ja kulttuuria. Väittääkö MTK vakavissaan, että Suomessa nämä asiat olisivat Euroopan parhaalla tasolla?

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti