torstai 1. marraskuuta 2012

Lähiruokaa tuhannen kilometrin päästä

MARKKINOINTI Taas sen kuulimme. Kuningaskuluttajan 1.11.2012 haastattelemat asiantuntijat MTK:sta ja maa- ja metsätalousministeriöstä pitävät tarpeettomana lähiruuan määrittelemistä Suomen kaltaisessa pitkien etäisyyksien maassa.

Pitkien etäisyyksien maa on termi, jonka kuullessaan kannattaa aina valpastua. Tällä verukkeella lobataan milloin mitäkin sopimatonta sopivaksi.

Puupponen ei ymmärrä, mitä pitkät etäisyydet liittyvät lähiruuan käsitteeseen. Puupposen maantiedon kirjassa kaikkialla maapallolla tuhannen kilometrin päähän on tuhannen kilometrin matka, ja tuhannen kilometrin päässä ollaan aika kaukana.

MTK on vaatinut ennenkin lähiruuan ja kotimaisen ruuan muuttamista synonyymeiksi. Se on aivan yhtä rehellistä ja relevanttia kuin taloustieteilijä Jutta Urpilaisen väite, että ulkoistaminen ja yksityistäminen ovat sama asia.

Miksi MTK:n mielestä juuri suomalainen ruoka on lähiruokaa, vaikka se kuljetettaisiin Utsjoelta Hankoon? Eikö tällöin tulisi nimetä myös Ranskan Strasbourgissa tuotettu ruoka lähiruuaksi? Onhan ainakin Puupposen rispaantuneen karttakirjan mukaan Hangosta suunnilleen sama matka kumpaankin paikkaan. MTK:n mielipide todistaa, ettei lähiruuan termin halutakaan olla rehellinen, koska kyse on kauppapolitiikasta.

Hangosta Utsjoelle ulottuu sattumoisin se kuljetusketju, johon MTK:n jäsenkuntakin on joutunut hirttäytymään tuottaessaan raaka-ainetta S- ja K-ryhmän ja ruokatehtaiden rekkalogistiikkamafialle. Ihan oman bisneksen tulevaisuuden vuoksi ei siis ole järkevää ryhtyä vaatimaan lyhyempiä kuljetusmatkoja ja aitoa lähiruokaa.

Ruokatehtailussa valtaa pitävä velikerho yrittää pelata mielikuvilla, koska faktat ovat sille epämieluisia. Kaukoruokaa väitetään lähiruuaksi, ja ruokaveljien teettämissä mainoksissa on henkilökohtaisesti nimettyjä lehmiä, vapaana kulkevia kanoja ja 50-luvun maalaismaisemia.

Tämän sumutuksen ehkä tragikoomisin tuotos on luomubroileri. Siis luonnonmukaisesti tuotettu, luonnossa esiintymätön, lentokyvytön lintu, joka teurastetaan heti, kun se ei enää mahdu liikkumaan luomubroilerihallinsa lattialla. Ja jos ravintola tekee siitä ruoka-annoksen keskiluokan pullerolle, tämä epälintu jalostuu ruokalistaan kanaksi.

Hyvää ruokahalua, pidetään laput silmillä!

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti