maanantai 2. huhtikuuta 2012

Vihreälle oksalle on aina aikaa

VALTA Suomessa on viime kuukausina ollut poikkeuksellisen paljon kohinaa avokätisesti palkituista hallitusjäsenyyksistä ja niiden kiertämisestä pienessä herrapiirissä. On kuultu jo puolustuksenkin puheenvuoroja. Niiden mukaan hallitusjäsenyys ei ole pelkkä läsnäolo kokouksissa, vaan hallituksen jäsen joutuu käyttämään laajasti niin aikaansa kuin verkostoaan hallituksen valvoman yrityksen ja yhteisön hyväksi.

Kuinka ollakaan, samanlaiset ovat selitykset myös, kun kohu nousee yritysjohtajien palkoista ja palkkioista. Toimitusjohtaja on omalla kunniallaan ja hengellään vastuussa firman menestyksestä, ja jotta häntä varmasti kiinnostaisi tämä ikävä homma, pitää maksaa tukevat tulos- tai tuloksettomuuspalkkiot, töihintulorahat, töissäpysymisrahat ja loppujen lopuksi vielä erorahat. Ja toimitusjohtaja tekee firmassa aina pisintä päivää, vakiovastaus on se 10-14 tuntia päivässä.

Missä välissä siis nukkuu esimerkiksi VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro? VR:n julkaisemassa selvityksessä kerrotaan, että Arolla on raskaan päivätyönsä päälle aikaa olla:

Finnkino Oy:n hallituksen puheenjohtaja
Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varman hallituksen jäsen
Altia Oyj:n hallituksen jäsen
Palvelualojen työnantajien hallituksen varapuheenjohtaja
Suomalais-venäläisen kauppakamarin hallituksen jäsen

Herran elämä on kovaa. 

Ylioppilas Puupponen

1 kommentti:

 1. Näin Mikael Aro perusteli VR:n eläkesäätiöstä luopumisesta MOT-ohjelmassa 21.1.2010.
  Ei tainut kyseessä olla ajan puute vaan ahneus ulkopuolisiin hallituspaikkoihin!

  Mikael Aro, toimitusjohtaja, VR: "Meillähän on se tilanne että tää päätös tehtiin ihan liiketoiminnan perusteella, meillä on meillä on iso muutosohjelma käynnissä ja muutenkin meillä on suuria haasteita esimerkiksi asiakaspalvelussa ollut viime aikoina, haluttiin käyttää johdon aikaa tietysti toimitusjohtajan mutta myös johdon laajemmin aikaa ihan tähän liiketoiminnan johtamiseen, keskittyä näihin perustoimintoihin mitä VR:llä tehdään."

  MOT: "Paljonko aikaa tämä eläkesäätiön pyörittäminen sitten vei teiltä?"

  Mikael Aro, toimitusjohtaja, VR: "No kyllähän se vei paljon johdon aikaa, että oma oma eläkesäätiö kun miettii sitäkin kokoluokkaa mikä VR:ssäkin on, niin kyllä se on kuormittanut johtoa täällä täällä paljon."


  Kun VR siirsi eläkkeensä Varmalle, Aro sai paikan Varman hallituksessa.

  MOT: "Jos tämä eläkesäätiö vei paljon työaikaa ylimmältä johdolta niin miksi olet nyt sitten mukana Varman hallituksessa, eikö se vie saman verran aikaa?"

  Mikael Aro, toimitusjohtaja, VR: "Mullahan on näitä hal.. ulkopuolisia hallituspaikkoja hyvin vähän ja se kysymys on tietysti siitä, että me ollaan Varman kolmen suurimman asiakkaan joukossa ja Varma on keskinäinen yhtiö, tietysti me halutaan varmistaa, että siellä Varmassa asiat hoituu niin kuin tuota paras on ja siitä syystä oon lähtenyt sinne hallitukseen mukaan. Se silti kuormittaa toimitusjohtajan aikaa vähemmän kuin oman eläkesäätiön pyörittäminen."

  VastaaPoista