keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Uusi Nokia varoittaa

VALTA Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj joutui antamaan tänään negatiivisen tulosvaroituksen.

Syinä mainittuun varoitukseen yhtiö mainitsee tiedotteessaan mm. ennakoimattomat työturvallisuuden parantamiseen liittyvät toimenpiteet sekä ympäristöinvestoinnit.

Pörssitiedotteessaan yhtiö toteaa mm: ”Työturvallisuus on Talvivaaran toiminnan tärkeimpiä kulmakiviä, ja Yhtiö pyrkii tekemään työpaikasta sekä teknisesti että toiminnallisesti mahdollisimman turvallisen.” Hyvä veli –blogi ei kommentoi työturvallisuusasiaa enempää, mutta vetää syvään henkeä ja viettää hiljaisen hetken.

On täysin ymmärrettävää, että ympäristöinvestoinnit ovat tulleet täytenä yllätyksenä yhtiölle, sillä yhteiskunnan ymmärrykseen ja tukeen on totuttu luottamaan. Viimeaikaiset kansakunnan varojen lapioinnit kohtuullisen vakaasta ja turvallisesta operaattoribisneksestä Kainuun maaperän ovat tätä luottamusta jälleen vahvistaneet. Vaikkei nykyisellä ympäristöministerillä olekaan samanlaisilla sitoumuksia yhtiöön kuten edeltäjällään, on maamme näkyvin arvojohtaja, vai oliko se –johdattelija, kunnostautunut asiassa väkevästi. Hän on ilmoituksellaan siunannut Talvivaaran kaltaiset yhtiöt kastamalla ne uusiksi nokioiksi. Sanojensa ja arvojensa painoksi kyseinen valtakunnan nokkamies löytyy kyseisen yhtiön osakkeenomistajien listalta. Siksipä yhtiön ennusteetkaan eivät päde, kun valtiovallan siunauksesta ja tuesta huolimatta se nyt joutuu muun toiminnan ohella omia sotkujaan siivoilemaan. Koita siinä sitten tulosta tehdä, kun ympäristö ei yhtään ymmärrä ja yhteiskuntakin tukee enää vain rahallisesti. Kalliiksi tulevia ympäristöongelmia pyritäänkin nyt ratkomaan anomalla yli 30-kertaisia päästöoikeuksia. Osakkeenomistajaa moisen läpimeno luonnollisesti lämmittäisi. 

Viime aikoina on julkisuudessa ollut kiusallisen paljon kaikenlaista ennen niin kitkattomasti toiminutta Hyvä veli -järjestelmää vahingoittavaa uutisointia. On puhuttu häikäilemättömästä oman edun tavoittelusta ja siitä, että pitäisi ajatella, miltä toiminta ehkä näyttää ja niin edelleen. Tällä propagandalla saastutettu ilkeämielinen ja yksinkertainen kansalainen saattaa ajatustensa harhapoluilla erehtyä tuumimaan, voisiko omistajuus ja osakkeiden painolasti mitenkään vaikuttaa tämän nyt korkeasta tornista puhuvan valtakunnan isähahmon sanomisiin.

Vaikka kansakuntaa ei enää yhtenäisenä näytä voitavan johtaa (eikä johdatella) korkealtakaan annetun esimerkin voimalla, lohduttautuu Hyvä Veli -kerho sillä, että mainostoimistojen muskeleilla voi. Vieläkin kerholaisia lämmittää, miten äänestäjien enemmistöön puri taannoinen ahneuden vastainen kampanja.

Järjestöneuvos Jurmu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti