torstai 5. huhtikuuta 2012

Kära bröderna

SUHDETOIMINTA Puolustusministeri Stefan Wallin pitää naurettavana asuntokaupoistaan syntynyttä kohua. Se, että ostaa asunnon tutulta säätiöltä ja myydessään saa melkein tuplahinnan, ei ole Wallinin mukaan teko eikä mikään. Asiaa selvittelee nyt poliisi, jolla alkaa olla kokonainen osasto tutkimassa poliittisen eliitin toinen toistaan seuraavia "naurettavia" operaatioita.

Suomenruotsalaisten säätiöt eivöt ole otsikoissa ensimmäistä kertaa. Stiftelsen för det tvåspråkiga Finlandia tutkittiin vaalirahoitusskandaalien yhteydessä, mutta säätiön säännöt oli kirjoitettu sen verran taitavasti, että rahanpuljaus yhden puolueen elättämiseksi jouduttiin toteamaan aivan lailliseksi puuhaksi.

Vaalirahoituksen avoimuuden torjumiseen tällainen säätiö onkin mainio työkalu. Voidaan aivan laillisesti ilmoittaa, että on saatu suuriakin summia säätiöltä, muttei koskaan tarvitse kertoa, mistä säätiö on ne saanut. Sama rahanpesumalli on käytössä useammillakin puolueilla. Jos ei ole säätiötä, on vaikkapa työväenyhdistys.

Wallinin asuntokaupoissa tapahtunut huima arvonnousu on mekanismi, joka on varmasti käynyt monella yksityisyrittäjällä mielessä, kun omasta yhtiöstä on tehnyt mieli vähän käteistä. Ero eliittiin on vain siinä, että jos yrittäjä tekee saman kuin Wallin, asia käsitellään raastuvassa rikoksena nimeltä peitelty osingonjako. 

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti