maanantai 23. huhtikuuta 2012

Vastuullista kalaa á la S-ryhmä & Suomi

VASTUULLISUUS Jokunen vuosi sitten S-ryhmä päivitti myymiensä kalatuotteittensa hankintaa ja valikoimia koskevia kriteerejä. Yksi uusien kriteerien ydinajatuksista oli: ”Päivittäistavarakaupan valikoimiin ei jatkossa hyväksytä uhanalaisia, vaarantuneita tai ylikalastuksen kohteena olevia kalalajeja”. Kriteerit julistettiin lihavan otsikon alla: ”Vain vastuullista kalaa S-ryhmän myymälöissä”.

Kyseisen päivityksen yhteydessä olisi pitänyt mainita, että vastuullisuus tarkoittaa S-ryhmässä pelkästään laillisuutta, mutta ei yhtään enempää. S-ryhmän päivittäistavarakaupan valikoimajohtaja, Ilkka Alarotu, vahvistaa asian lopullisesti 13.4.2012 annetussa tiedotteessa: ”Itämeren lohelle on olemassa laillinen kalastuskiintiö ja myymme Itämeren lohta kiintiön sallimissa rajoissa”.  S-ryhmän vastuullisilla linjauksilla uhanalainen vaellussiikakin päätyy vaelluksellaan todennäköisemmin kuluttajan lautaselle kuin kutupaikoilleen.

Samassa tiedotteessa S-ryhmä ilmoittaa keskustelleensa WWF:n, RKTL:n ja ammattikalastajien kanssa valikoimaratkaisuja mietittäessä. Lienee paikallaan muistuttaa, että hyvään keskustelukulttuuriin kuuluu myös kuunteleminen. Esimerkiksi Itämeren lohen osalta vierailu WWF:n sivuilla ei jätä mitään epäselvyyttä tai tulkinnanvaraa asiassa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) on luokitellut Itämeren lohen vaarantuneeksi ja näkee sen tulevaisuuden synkkänä.

Isot veljet edellä…
Vastuuntuntoinen hallituksemme ilmoitti: "Suomi toimii EU:ssa Itämeren kalakantojen elvyttämiseksi ja kalastuskiintiöiden mitoittamiseksi siten, että ne eivät ylitä lajin suurinta kestävän saaliin määrää". Käytännön esimerkki toimista saatiin viime syksynä, kun Itämeren lohen hälyttävästä tilasta huolestuttiin Euroopan komissiossa. Komissio ja ICES (Kansainvälinen merentutkimuslaitos) esittivät, että lohikiintiötä tulisi laskea 79 % (Suomenlahdella 30 %) vuodelle 2012, jotta luonnonkannat voisivat elpyä. Mitä teki vastuullinen Suomi? Se vastusti esitystä.

Vapaa-ajan kalastajat ovat luultavasti keskimääräistä kansalaista kiinnostuneempia vesistöjemme ja kalakantojemme tilasta. Passeja tämän asian tiimoilta ei liene vielä revitty, mutta surffailu internetin aallokossa antaa ymmärtää, että S-ryhmän kortteja on kalamiesten keskuudessa alettu jo saksia.

Järjestöneuvos Jurmu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti