keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Elop, troijalainen Nokiassa


JOHTAMINEN Nyt on kuultu kolme osavuotiskatsausta. Ensin Nokian syöksykierre, sitten Microsoftin hienoinen menestys ja viimeksi Applen riemuvoitto. Apple teki voittoa sen verran kuin Nokialla oli liikevaihtoa. Ja Apple myi älypuhelintaan kolme kertaa niin paljon kuin Nokia kaikkia älymallejaan. Tai 17 kertaa niin paljon kuin Nokia Windows-puhelimia.

Silloin kun Elop tuli Nokiaan, maailmassa oli Nokian puhelimia, iPhoneja ja Android-puhelimia.

Elopin aikana ihmisille tehtiin selväksi, että Nokian puhelimet olivatkin Symbian-puhelimia. Suomeksi: Nokia ei olekaan enää brändi, vaan Symbian.

Elop ilmoitti, että Symbian lopetetaan ja sen kehittäjät saivat potkut. Elop siis teki selväksi, että se mikä ennen oli Nokia, on nyt roskaa. Suomeksi: Elop tuhosi hetkessä vuosia rakennetun Nokian brändin maailman johtavana matka- ja älypuhelinfirmana.

Microsoftilta tullut Elop kertoi, että Symbianin ja Nokiassa Symbianin seuraajaksi tehdyn Meegon tilalle Nokian puhelimiin tuleekin Microsoftin puhelin-Windows. Käyttöjärjestelmä, joka ei ollut kelvannut siihen mennessä kenellekään. Siis Nokian puhelimista tuleekin Windowseja. Tosin vasta joskus vuoden päästä. Suomeksi: Elop sanoi, että älkää ostako Nokian puhelimia vuoteen, koska ne ovat huonoja, eikä niitä enää tulevaisuudessa tueta.

Sitten kun Nokian valmistamat Windows-puhelimet vihdoin tulivat markkinoille, niiden nimi ei ollut Nokia vaan Lumia. Ja niitä saivat ostaa vain hyvät amerikkalaiset, joiden kuuluu saada kaikki ensin. Sekin, mitä tekee suomalainen firma. Suomeksi: Windows-nimiset puhelimet olivatkin vain lupauksia, joilla oli jokin uusi ja tuntematon nimi.

Kun Elop on ollut puolitoista vuotta Nokian johtaja, maailmassa on iPhoneja ja Android-puhelimia. Ei enää Nokioita, mutta ei edelleenkään Windows-puhelimia.

Puolessatoista vuodessa Elop on tuhonnut Nokian, entisen matka- ja älypuhelinten maailmanmarkkinoiden johtajan. Nokian osakkeen arvo on romahtanut käytännössä olemattomiin, markkinaosuus kadonnut ja luottokelpoisuus vajonnut roskalainaluokkaan. Puolet Nokian osaamisesta eli ohjelmistopuoli on hävitetty ja itsenäinen Nokia on tehty riippuvaiseksi Microsoftista, joka puuhastelee Windows-versioitaan siten, kuin sille itselleen sopii.

Elopin edeltäjä Nokian johtajana ei ymmärtänyt, että kansalaiset haluavat Applen iPhonen kaltaisia puhelimia. Se oli kuitenkin pientä verrattuna sarjaan emämunauksia, joilla Elop tuhosi Nokian, maailman johtavan älypuhelinbrändin sekä yrityksen.

Miksi Elop tuhosi Nokian? Ei Elopin tarkoitus ollut tuhota Nokiaa, vaan Nokian kautta Microsoftin piti päästä mobiilin tietotekniikan markkinoille. Sillä siellä on tietotekniikan tulevaisuus, jota jakoivat Apple, Google ja Nokia. Elop oli troijalainen, joka valloitti Nokian sisältä ja alisti Microsoftin juoksupojaksi.

Ei ole Microsoftin ja puhelin-Windowsin etu kaataa Nokiaa. Se tapahtui vain siksi, ettei Elop osannut tehdä sitä, mikä oli Microsoftilta saatuna tehtävänä.

Tuote pitää myydä loppuasiakkaille, ei välittäjälle. Eikä Nokian arvo ole se, että se on markkinajohtaja, vaan se, että firmalla nimeltä Nokia oli brändi nimeltä Nokia. Kun tuhoaa Nokian brändin, Nokiasta ei ole enää apua surkean puhelin-Windows-brändin menestymiselle.

Kuinka moni tietää, mikä käyttöjärjestelmä on iPhonessa? Ei tarvi tietää, ei kiinnosta. Ihan samalla tavalla kun ei kiinnostanut Nokian Communicatorissakaan. Androidin istuttaminen Nokian puhelimiin olisi ollut noloa. Mutta Nokian brändin tuhoaminen Windowsin kauppaamiseksi oli katastrofi. Siitä tulemme muistamaan troijalaisen nimeltä Elop.

Yhtiökokouksessa 3.5. pitää tehdä oikeita päätöksiä.

Piensijoittaja Virtanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti