perjantai 1. maaliskuuta 2013

Susipäällikkö pannoitettiin

MEDIA Julkisen sanan neuvosto on antanut merkittävän lausunnon. Paimentamilleen medioille tavallisesti kovin kiltti ja suopea JSN on linjannut, että vapaa-ajallaan jossakin asiassa keskeisessä roolissa olevien median edustajien tulisi tehdä sidonnaisuutensa selväksi aihepiiristä laatimiensa uutisten yhteydessä.

Jalkarauta laukesi jatkuvaa susientappokampanjaa käyvän Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Lauri Kontron alla. Kantelun tehneessä luonnonsuojelujärjestössä ihmeteltiin, miten Metsästäjäliiton puheenjohtajana toimiva henkilö tehtailee sanomalehteen uutisia asioista, joissa hän on itse aktiivivaikuttaja.

Lehden omistajalta on ollut erikoinen ratkaisu sallia tällainen kaksoisrooli. Miltä näyttäisi, jos Helsingin Sanomiin kirjoittelisi uutisia työmarkkinakiistoista vaikkapa Pron puheenjohtaja Antti Rinne? Aivan tavallisena präntinlukijana Sisar Hento Valkoinen ajattelee, että edunvalvoja journalistina söisi missä tahansa mediassa koko toimituksen asemaa vakavasti otettavina ammattilaisina.

JSN katsookin, että jatkossa Maaseudun Tulevaisuuden on ilmoitettava metsästysuutistensa yhteydessä, että sen on tehnyt Metsästäjäliiton puheenjohtaja.

"Lukijalla on oikeus tietää seikoista, jotka saattavat vaikuttaa toimittajan toimintaan tai tässä tapauksessa koko lehden linjauksiin, koska kyse on päätoimittajasta. Neuvoston mielestä tämän kaltaisista merkittävistä sidonnaisuuksista on reilua kertoa lehden lukijoille, vaikka Journalistin ohjeet eivät siihen velvoittaisikaan", JSN kehottaa.

Nyt lehden tilaajat voivatkin jäädä odottelemaan, alkaako susilobbausuutisten alle ilmestyä JSN:n pannoittaman päätoimittajan ansioluettelo.

Sisar H. V.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti