tiistai 19. maaliskuuta 2013

Puhdas ruoka, paha mieli

LOBBAUS Suomessa on tarjolla Euroopan puhtainta ruokaa, ilakoitiin viime viikolla. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston puhtausmittarina olivat torjunta-ainejäämät, joita pohjoismaiden ruuassa on vähiten.

Ihanaa.

Asia erikseen on, mitä kansalaisten ruokalautaselle päätyy. Tällä viikolla uutisoitiin, että Kaakkois-Suomessa otettiin näytteitä kauppojen myymistä jauhelihoista. Tulos oli surkea: edes bakteorologisesti hyvälaatuista tavaraa oli alle puolet kaupatusta jauhelihasta.

Sitä ei tutkimuksessa edes selvitetty, mitä se jauheliha oikein on. Viime syksynä kuulimme, kuinka paistijauhelihassa voi olla vain viisi prosenttia peräisin paistista. Tarkkanenäiset ovat liukuhihnajauhelihan sielunelämän tienneet pakkausmerkintöjä lukemattakin. Vai mikä on se kiukaalle heitetyn kusen katku, joka useimmista kaupan jauhelihoista löyhähtää liesituulettimeen?

Mitä tästä opimme? Sen, että kun Suomen ruokaketjun veljet vetävät omansa välistä, häipyy ruuasta maku, laatu ja pääosin myös sen sisältämäksi väitetyt ainesosat. Miksipä myydä parempaa, kun kehnompikin menee kaupaksi.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti