lauantai 16. maaliskuuta 2013

Harmaan talouden kaksinaamat

AHNEUS Kehitysministeri Heidi Hautala on esimiehensä, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön välityksellä kertonut luopuvansa paikastaan harmaan talouden ministerityöryhmässä. Suomalaiseen tapaan tämän itsestäänselvän johtopäätöksen tekemiseen meni harmaasta taloudesta kärähtäneeltä ministeriltä kaksi päivää. Normaaleissa poliittisissa järjestelmissä lähtö tapahtuu heti.

Muitakaan ministereitä ei tunnu asia painavan. Kuusi ministeriä kieltäytyi vastaamasta Helsingin Sanomien tekemään yksinkertaiseen kysymykseen: oletteko teettänyt työtä pimeästi. Osa kieltäytyneistä on harmaan talouden ministerityöryhmän jäseniä.

Puupponen tietää syyn.

Suomessa ei todennäköisesti ole yhtään aikuista ihmistä, joka ei tavalla tai toisella olisi ollut osallisena harmaassa taloudessa, tahallaan tai vahingossa. Ministeri Hautalan kiusantekomielessä käräyttänyt tuttavakin oli itse tehnyt kohun aiheuttaneen pimeän työn.

Kieltäytyneet saattavat vain olla vastaajista realistisimpia. He eivät voi väittää välttyneensä pahanteolta, jota kaikki tekevät koko ajan. Voi olla, että kohta löydetään myös todisteita. Voi olla, että vielä joskus tästä saadaan kokonainen poliittinen ruumis, tai useita. Mitä sitten?

Poliittisen järjestelmän toimettomuus harmaan talouden kitkemiseksi ei ole jäänyt huomaamatta. Kokoomus ja RKP ovat suorastaan jarruttaneet harmaaseen talouteen puuttumista. Keskustan vahvimmalla kentällä, maaseudulla kaupanteko ja palvelus jos toinenkin tapahtuu naapuriavun merkeissä ilman kuitteja. Hesarin kysymyksestä kieltäytyneiden listassa puolestaan on silmiinpistävän iso osa vasemmistolaisia.

Myös ministerityöryhmän tavoite on vaisu: kerätä 300-400 miljoonaa enemmän verotuloja. Tosiasiassa harmaan talouden ongelma on miljardien arvoinen.

Koska lähes jokainen suomalainen: ministerit ja kansanedustajien äänestäjät tekevät tai teettävät jotain pimeästi tai ostavat tietäen tai tietämättään tavaroita, joista on jäänyt veroja maksamatta, edustuksellinen demokratia toimii, kun se ei saa mitään aikaiseksi harmaata taloutta vastaan.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti