tiistai 26. maaliskuuta 2013

Maailman suurin velikerho

AHNEUS Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla merkittävän uutisen. Puupposen mielestä uutinen, tai sen sisältämä tieto on yksi merkittävimmistä vuosikausiin. Uutisessa kerrottiin ihan sellainen pikku juttu, että puolet maailman rahoista lepää veroparatiiseissa.

Puupponen katsoi ampparit.comista, vieläkö media ja kansa kohisevat asiasta. Vastaus: ei kohise.

Sanotaan siis uutisen pääsisältö vielä hitaasti: p u o l e t  maailman rahoista on viety pakoon veroja.

Ja sanotaan vielä melko hitaasti, mitä  v e r o t u s  tarkoittaa muiden kuin paratiisiveljien mielestä. Verotus on järjestelmä, jolla rahoitetaan julkisen sektorin toiminta. Jotkut (paitsi paratiisiveljet) kutsuvat tätä mallia myös hyvinvointivaltioksi.

Paratiisiveljet ovat maailman suurin varasjoukko. He teettävät työtä verovaroin korkeasti koulutetulla työvoimalla, tai sitten aiheuttamastaan toisten köyhyydestä johtuen huonosti koulutetulla, alipalkatulla työvoimalla. Molemmissa tapauksissa he nauttivat verovaroilla luodusta yhteiskunnallisesta vakaudesta, mutta eivät osallistu vakauden rahoittamiseen.

Sen sijaan paratiisiveljet vaativat yhä vain lisää veronkevennyksiä. He kilpailuttavat valtioita: kuka alentaa verotusta enemmän, sen rajojen sisään veljet ehkä suvaitsevat asettua veroja pakenemaan.

Kun paratiisiveljet perustelevat karkuruuttaan korkealla verotuksella, he unohtavat, että verotuksen kiristyspaine johtuu heidän loisimisestaan. Kun paratiisiveljet eivät maksa veroja, niitä on otettava entistä enemmän keskiluokalta ja köyhiltä.

Traagista on, että myös keskiluokka ja köyhät on saatu tukemaan veljien asiaa. Olipa mediassa mikä tahansa verotusta koskeva uutinen, se täyttyy pian raskaasta verotuksesta kihisevästä, vihaisesta kansasta. Harmaa talouskin on kansan mielestä ihan ok, koska verotus on niin kovaa.

Kihinänsä keskellä kansa ei ole huomannut, että heidän ei tarvitsisi kihistä, jos jokainen maksaisi veronsa.
Ihan reilusti yksinkertaistaen ja mutkia suoristaen: mitä tapahtuisi, jos veljien turvasatamat purettaisiin kansainvälisellä, vaikkapa YK:n ja WTO:n yhdessä rakentamalla sopimuksella?

Vastaus: yhteiskuntien käytössä olisi yhtäkkiä  k a k s i n k e r t a i n e n  määrä verotuloja, ja kihinäkansan verotusta voitaisiin laskea merkittävästi.

Verokarkuriveljet tekevät toki parhaansa, ettei tällaista keskustelua ryhdytä käymään. Ja hyvin ovat siinä onnistuneetkin.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti