sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Valtion potkubonusyhtiö


LOBBAUS Viime viikolla VR-Yhtymä ilmoitti antavansa potkut 40:lle asiakaspalvelun työntekijälle. Heitä ei tarvita. Senhän huomaa vaikka siitä, miten nettipalvelu myy lippuja olemattomiin juniin ja asiakkaille ei pystytä kertomaan, pääseekö junan kyytiin ollenkaan silloin, kun tulee talvi. VR-Yhtymän mielestä tuiskussa junaa odottavat saavat kyllä asiasta tiedon yhtiön internetsivuilta.

Tällä tavalla valtion omistama monopoliyhtiö kehittää itseään.

Kyse tuskin lienee siitä, että yhtiössä on tarve säästää kuluissa. Sillä kansalaisten tahtoa edustava ja kansan valtaa käyttävä valtion omistajaohjausyksikkö ja siitä vastaava ministeri Hautala palkitsevat VR-Yhtymän johtajaa Mikael Aroa avokätisesti. Puolen miljoonan euron vuosipalkan päälle tulee 550 € bonusta joka päivä.

VR-yhtymän tiedotteet eivät kerro, paljonko 40 asiakaspalvelijaa maksaa. Iltasanomat kertoi lokakuussa, että suomalaisen keskipalkka kuukaudessa on 3110 € ja mediaanipalkka 2776 €/kk. Keskipalkan ja lomakorvauksen perusteella yhden asiakaspalvelijan päiväpalkka on 110 €.

Aron kannalta potkujen antaminen on siis hyvinkin kannattavaa. Potkujen antamisesta Aroa palkitaan viiden työntekijän palkalla. Sen lisäksi, että Aron puolen miljoonan peruspalkka on jo 12:n työntekijän palkan suuruinen.

Eipä ole yllätys, että VR-Yhtymä haluaa palkata viestintäasiantuntijan samalla kun se antaa potkuja asiakaspalvelijoille. Selittämistähän tässä tarvitaankin.

Selittäminen lieneekin VR-Yhtymän päätoimiala, ja menestyksellä. Työväenliikkeen asialla oleva liikenneministerikin antaa täyden tukensa potkubonusyhtiölle. Ministerin päässä olevan ideologisen solmun vuoksi on tärkeintä, että valtio pääsee rokottamaan kansalaisilta maksimihinnan minimipalveluista. Vasemmistoliiton ministeri Kyllönen ei halua, että junaliikenteeseen tulee kilpailua, joka on ainoa keino pakottaa monopoliyhtiö ajattelemaan köyhän asiakkaansa asiaa.

Kenen joukossa seisot, kenen lippua kannat, lauloi Agit Prop kauan sitten. Onko ministereiden Hautala ja Kyllönen kädessä VR-Yhtymän lippu, Aron hovin joukossa seisten. Kansalaisten itsenäisyyspäivää muistaen.

Vientineuvos Valtanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti