TALVIVAARA Kaksi ja puoli kuukautta sitten uusi Nokiamme antoi negatiivisen tulosvaroituksen. Tuolloin syinä oli mm. ennakoimattomat työturvallisuuden parantamiseen liittyvät toimenpiteet sekä ympäristöinvestoinnit. Paljon ei ehtinyt vettä liuotusaltaassa virrata, kun oli taas varoitettava. Tämänpäiväisestä Talvivaaran Kaivososakeyhtiön tuotantopäivityksestä käy ilmi, että kuluvalle vuodelle annetun tuotantoennusteen saavuttaminen on epätodennäköistä.
Tällä kertaa yhtiö löytää syitä työntekijästä, joka meni kuolemaan yhtiön tontilla aiheuttaen toiminnallaan ikävän seisakin. Syylliseksi todetaan myös Suomen ilmasto. Ulkopuolinenkin on huomannut yhtiön ylle kasaantuneet pilvet, mutta niistä niskaan satanut vesi on yllättänyt Talvivaaran. Myös keväisin tapahtuva lumien sulaminen on tullut yhtiölle täytenä yllätyksenä.
Vaan ei hätää, ongelmista on kuulemma taas kerran opittu. Oppilas vaikuttaa kyllä hieman tavallista kovakalloisemmalta. Sitä on kyllä tuettu, sen tekosia on katsottu läpi sormien ja kallista erityiskohtelua on annettu. Ilmeisesti meillä kansakuntana on varaa näinkin kalliiseen koulutukseen, jossa ympäristö pilaantuu, eikä työntekijöiden turvallisuudesta piitata. Vastineeksihan on yhtiökokouksessa joka kerta kuitenkin kuu valkokankaalle heijastettu.
Tänä vuonna aloitettu HV-kerhon blogi kirjoitti Talvivaarasta ensimmäisen kerran helmikuussa. Noihin aikoihin järjestettiin suunnattu osakeanti institutionaalisille sijoittajille, johon myös valtion sijoitusyhtiö Solidium osallistui. Vaikka anti loukkasikin osakkeenomistajien tasavertaisuutta ja romautti yhtiön markkina-arvoa yli 100 miljoonaa, voi piensijoittaja nyt riemuita, ettei tuolloin päässyt vahingossakaan osallistumaan ko. antiin. Ennen antia osakkeen hinta oli n. 4 euroa, anti-ilmoituksen jälkeen 3,50. Tänään omistajat jännäävät lasketaanko eilisestä päätöskurssista 10, 15 vai 20 prosenttia. Joka tapauksessa osakkeen hinta tulee jäämään reilusti alle kahden euron.
Kevään aikana valtion sijoitusyhtiö Solidium vähensi omistustaan vakaassa ja tuottavassa teleoperaattoribisneksessä myyden Telia-Soneraa n. 450 miljoonan euron edestä nopeutetussa tarjousmenettelyssä (=alennuksella). Se myös laski liikkeelle 600 miljoonan joukkovelkakirjalainan. Tämän reilun miljardin se halusi kiireesti päästä pumppaamaan kaivosteollisuuteen mm. Talvivaaraan. Kiire tulee usein kalliiks, niin nytkin. Vähentämällä rauhallisemmin omistustaan TeliaSonerasta olisi saatu parempi hinta, lisäksi Talvivaaran osakkeen arvosta on sulanut noista antiajoista karkeasti 50 prosenttia. Markkinamyllerryksessä TeliaSonerakin on laskenut, mutta puhutaan vain joistakin prosenteista. TeliaSonera tekee tulosta ja jakaa omistajilleen vuosittain varsin hyvää osinkoa (tänä keväänä n. 6%), Talvivaaran suhteen tulosta ei tule, eikä osingoista ole pelkoa. Usko Talvivaaraan Solidiumilta ei ole kuitenkaan loppunut, viime kuussa se lisäsi omistustaan yli 800 000 kappaleella. Yhteisiä varojamme ei pumppaa Kainuun korpeen yksistään Solidium. Myös eläkeyhtiöt ovat sijoittaneet rahojamme uuteen Nokiaan ja ne löytyvät varsin korkealta Talvivaaran omistajalistalta.
Vaikka Talvivaara moneen kertaan lupaamansa kuun joskus lunastaisikin, jää ympäristötuhojen ja työturvallisuuslaiminlyöntien jälkeen lasku, jonka maksamiseen ei löydy varoja eikä keinoja.
Tuoreen presidenttimme taannoinen pohjoisen retki ja siellä antama ilmoitus, jonka mukaan kaivosten valvonta on riittävä, eikä sitä ole mitään syytä kiristää huomioitiin myös HV-kerhossa. Samassa yhteydessä Niinistön lausuma näkemys siitä, että kaivoshankkeet mahdollisuuksineen ovat uusi Nokia, tuntuu pätevän ainakin Talvivaaran kohdalla hämmentävän hyvin ja nopeasti. Sekä Nokian että Talvivaaran kurssit ovat tuon lausahduksen jälkeen suorastaan imeytyneet toisiaan kohti. Tänään kuin presidentin ennusteen kliimaksina ne koskettivat kevyesti toisiaan. Valitettavasti matkan suuntana on molemmilla yhtiöillä jo pitkään ollut kaakko.
Järjestöneuvos Jurmu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti