UUTINEN Traumaa Nokian matkapuhelinten myymisestä Microsoftille on nyt pyöritetty mediassa kuin parasta ihmissuhdejuorua Seiska-lehdessä. Herra Elop on sotkenut mukaan jo oman parisuhteensakin. Erokorvausten perustelu on Elopin mukaan hänen avioeronsa.
Hesari on kirjoittanut aiheesta ahkerasti ja perusteellisesti sekä pyrkien selittämään kuvioita kaikista näkökulmista. Lehti on tuonut esiin Nokian osakkaita kiinnostavia asioita mennen tullen paremmin kuin Nokia itse tai sen johtajat. Vahinko, että Nokian amerikkalaiset pääomistajat eivät lue suomalaista sanomalehteä. Jos lukisivat, saattaisivat jopa tehdä oikeita päätöksiä.
Hesarin tämän sunnuntain taustoitus Elopin henkilöhistoriasta avaa tilannetta erinomaisesti yhdistettynä Nokian ja erityisesti Siilasmaan sekoiluun tiedottamisessa. Nokian toimista voi sanoa, että sillä rahalla mitä Nokian johtajille maksetaan, ei pitäisi moista soppaa syntyä. Miljoonia ansaitsevat johtajat ovat yli-ihmisiä, jotka eivät erehdy ja jotka hallitsevat tehtävänsä täydellisesti. Siitä ja vain siitä ne miljoonat ansaitaan, ei samanlaisesta säheltämisestä kuin peltihallien luuseripomot.
Maailma ei ole mustavalkoinen, eikä ole Nokia, Elop eikä Nokian ydintoiminnan tuhoaminen ja myyminen Micrsoftille. Ei ole kysymys joko salaliitosta tai suoraselkäisestä toiminnasta osakkeenomistajien parhaaksi. Vaan maailmassa tapahtuu asioita, jotka tarjoavat tai sulkevat mahdollisuuksia ja tilaisuuksia. Ei tarvita salaliittoa että tartutaan tilaisuuksiin. Mutta eivät ne tilaisuudet ole myöskään kenenkään ansioita, joista pitää maksaa miljoonapalkkioita.
Jos Nokia oli aloitteellinen kosimaan Elopin johtajakseen, se ei tarkoita sitä, ettei Nokia kiinnostanut Micrsosoftia, jonka puhelinkäyttöjärjestelmä ei kiinnostanut ketään. Tosin on aihetta ihmetellä, miksi Nokia olisi keksinyt haluta maailmalta juuri Elopin. Elopin taustassa on kovin vähän muuta meriittiä entisen maailman suurimman matkapuhelinyhtiön johtajaksi kuin se, että hän on töissä firmassa, joka haluaisi maailman suurimmaksi matkapuhelinten käyttöjärjestelmien toimittajaksi.
Microsoftin onni oli, että kansainvälisiä ammattijohtajia haalinut Nokia oli menettänyt asemansa, koska Nokiaa olivat johtaneet ammattijohtajat ja Applea ja Samsungia älypuhelimia ymmärtävät johtajat. Ilman Kallasvuon virheitä tuotestrategiassa ja muiden johtajien ymmärtämättömyyttä muusta kuin lyhyen tähtäimen ahneudesta Nokia olisi ollut Windowsille ja siten Microsoftille saavuttamaton.
Viime viikkojen jälkipyykissä on vakuutettu usein, että Windowsin valinta oli paras tai ainoa mahdollinen, mitä Nokia saattoi tehdä. Mutta tätä näkemystä on selitetty teoilla ja päätöksillä, joiden ainoa selitys on se, että halutaan valita Windows. Syyt ja seuraukset menevät analyyseissä sekaisin.
Kun katsotaan objektiivisesti ja ilman ennalta asetettua päämäärää tai nyt tiedossa olevan tilanteen jälkiviisautta, Windowsin valinta ei ollut ainoa eikä paras mahdollisuus. Elopin tullessa Nokiaan Nokialla oli joukko hyvin myyneitä tuotesarjoja ja käynnissä oleva käyttöjärjestelmäuudistus. Maailmanmarkkinoiden mitassa Windows Phonen markkinaosuus oli silloin samanarvoinen kuin Nokian työn alla olleella Meegolla, eli ei mitään. Meego oli kuitenkin Windowsia arvokkaampi siksi, että se oli alan markkinajohtajan uusi tuote. Puhelin-Windows oli jo silloin epäonnistunut markkinahylkiö, jolla ei ollut valmistajaltaan periytyvää markkina-arvoa. Windowsilla oli ainoastaan negatiivista markkina-arvoa. Se oli tunnettu siitä, että se oli huonompi kuin Android, Apple ja Nokia, aakkosjärjestyksessä.
Kun ymmärtää Windows Phonen markkinatilanteen, ymmärtää, kenen hyödyksi Elop tuhosi Nokian silloisten tuotteiden markkinat ja yhtiön maineen rinnastuksella palavaan öljynporauslauttaan. Siilasmaa, Ollila tai muutkaan Elopin palkkaamisesta vastuulliset ja Elopin päätöksiä tukeneet eivät tietenkään koskaan tule myöntämään, että Elopin motiivi olisi ollut Microsoftin etu ja Nokian tappio. Mutta niin Elop vain toimi, Microsoftin eduksi ja Nokian tappioksi. Siltä se näytti ja sitä se oli ja on.
Sen jälkeen, mitä Elop Nokiassa teki, Elopille kuuluisi vahingonkorvaus eikä palkkio. Ei ole osakkeenomistajien etu, että Elopin aikana markkinaosuus kuihtuu ja osakkeen arvo laskee puoleen. Jos Elop sytyttää öljynporauslautan tuleen, sammuttaa palon ja myy hylyn romuna Microsoftille, Elop ei ole palkittava sankari vaan pahis, jonka tuomiossa on ehkä otettavissa huomioon lieventäviä asianhaaroja.
Mutta Microsoftilta Elop on palkkionsa ansainnut, joten ei ole yllätys, että Microsoft palkkion myös maksaa. Palkkioasiassa ainoa epäonnistuminen oli se, että julkisuuteen kerrottu palkkion suuruus sai suomalaiset raivoihinsa, vaikka palkkio olikin alle puolet alan normaalista lähtöpalkkiotasosta. Elop olisi itse varmaan halunnut päästä 50 miljoonan miesten kerhoon, eikä halunnut pilata mainettaan sillä, että olisi operaation jälkeen siirtynyt Nokiasta kilpailijalle ilman palkkiota, kuten olisi kuulunut tapahtua. Mutta eiköhän Elop kuitenkin saa kaikessa hiljaisuudessa vielä hyvityksensä siitäkin, että suostui olemaan Nokialla muutaman vuoden miljoonia pienemmällä vuosipalkalla kuin mitä Microsoft ennen Nokia-visiittiä Elopille maksoi.
Avioero on asia, joka ei kuulu Nokian osakkeenomistajille. Se, että Elop ottaa asian esille, kertonee Elopista ja hänen motiiveistaan ehkä kaikkein eniten. Tällainen mieskö olisi muka tullut korjaamaan Nokian aiempia virheitä ja palauttamaan Nokian markkinajohtajan asemaan.
Tuleva yhtiökokous on teatteria, jossa vallattomat pienomistajat pääsevät purkamaan kiukkuaan. Ainoa lohtu on, että Microsoftin Lumia-puhelimet jäävät tulevaisuudessakin marginaaliin. Ei niiden kilpailukyky parane siitä, että Microsoft omistaa ennen Nokian omistamat toiminnot. Jossain vaiheessa Elop kyllästyy Ballmerin kiukutteluun, sillä eihän aikuisten oikeasti ole Elopin vika, että Windows Phone on huono menestymään Applea ja Androidia vastaan. Ehkä Elop siinä vaiheessa keskittyy harrastuksiinsa, koska omaisuus riittää siihen paremmin kuin elinaika.
Piensijoittaja Virtanen
sunnuntai 29. syyskuuta 2013
tiistai 3. syyskuuta 2013
Elop: Tulin, näin, tuhosin
UUTINEN Tämä aamu on nyt kuunneltu suurta ”uutista”: Nokia on myyty Microsoftille. Muuten hyvä, mutta uutinen on jo monta vuotta vanha. Nokia myytiin Microsoftille silloin, kun Microsoft lähetti Nokiaan troijalaisensa, Steven Elopin. Myynti siunattiin vähän myöhemmin, kun Elop ilmoitti, että Nokian puhelimissa tulee olemaan Microsoftin käyttöjärjestelmä ja puhelimien nimi ei ole enää Nokia.
Sen jälkeen Microsoft on vain odottanut, että Nokian arvo romahtaa tarpeeksi, jotta siitä ei joudu maksamaan turhan paljon. 5,5 miljardia on Microsoftille sellainen taskuraha, ettei se enää kiusaa. Tai se menee alle sen, että pitäisi polkaista omien puhelinten tuotanto ja myynti tyhjästä.
Nokian tämän päivän tiedotustilaisuuden puheet ovat samaa jonnin joutavaa teatteria kuin Elopin puheet koko sen ajan, kun hän on ollut petaamassa Nokiaa Microsoftin syliin. Nokialle itselleen jäävät verkot ja kartat. Verkkojärjestelmillä on toki markkinoita, mutta ei niilläkään rahaa tehdä. Sillä jos tehtäisiin, Siemens ei olisi lykännyt niitä Nokialle luoviessaan kuiville itse.
Mutta kartat. Mitä tulevaisuutta on liiketoiminnassa, jota älypuhelinten markkinajohtaja Google kauppa ilmaiseksi? Siilasmaa vastasi päivällä: Nokia tulee tekemään rahaa kartoillaan autoissa. Mersukin ostaa karttoja! Onhan siinä vertaistukea, kun kaksi auringonlaskun firmaa löytävät toisensa.
Vaikka autokauppa kasvaa vielä kohisten Kiinassa, Mersu on siellä yläluokan marginaalituote. Eikä maailmaa todellakaan pelasteta yrittämällä täyttää sitä autoilla, joissa on Nokian kartta. Siilasmaan visiot ja ymmärrys globaalista kehityksestä ovat yhtä älykästä kuin Nokian ex-johtaja Kallasvuon päätös siitä, ettei kukaan tule koskaan käyttämään kosketusnäyttöpuhelinta.
Lupaukset, että Microsoft työllistää suomalaiset Nokian työntekijät, ovat toinen vitsi. Eikö edes lähihistoriasta voisi oppia mitään? Miten kävi niille sadoille nokialaisille, joille luvattiin täsmälleen samaa kun Nokia viimeksi vähensi väkeä. Microsoft ei ole tallettanut valtion valvomalle tilille 5 vuoden palkkarahoja kaikille nokialaisille. Vain se sitoisi Microsoftin pitämään ihmiset töissä, edes 5 vuotta, koska on kannattavampaa teettää jotain kuin maksaa pakolla palkkaa tyhjästä.
Kun ymmärtää edes alkeellisesti matkapuhelinmarkkinoita ja kaupankäynnin perusteita, on aivan selvä, mistä on kysymys. Microsoft ei voinut menestyä puhelinbusineksessa itsenäisen Nokian kanssa, koska Nokia oli liian kallis sopimusvalmistaja. Puhelimen kokoisia Windows-tabletteja voi teettää halvemmalla kiinalaisilla sopimusvalmistajilla, joiden tuotantoinsinööritkin ovat töissä orjapalkalla Foxconin tapaisissa pakkotyölaitoksissa. Ei Applekaan tarvitse nokialaista osaamista teettäessään samassa pajassa iPhonensa.
Microsoftille sopi mainiosti, että Nokia tuhlasi rahaa ja yritti tehdä tunnetuksi Windowsia puhelimena. Se ei maksanut Microsoftille mitään. Mutta Microsoft oppi, ettei huono käyttöjärjestelmä kalliissa puhelimessa myy kuten kiva eli iPhone. Eli Apple-strategia ei toimi kuin Applella. Seuraavaksi Microsoft voi yrittää Samsung-strategiaa. Siihen tarvitaan valmis myyntiorganisaatio, mikä on ainoa asia, jolla Nokiassa on Microsoftille arvoa.
Puolen vuoden päästä Microsoft-puhelimia saa samalla hintaskaalalla kuin nyt Samsungin Android-puhelimia. Koneet tulevat kiinalaisilta sopimusvalmistajilta. Microsoftille käyttöjärjestelmä on ilmainen kuten Android Samsungille. Microsoftilla on varaa pitää heikosti menestyvät puhelimensa markkinoilla, mutta Applen ja Samsungin jakamia markkinoita Microsoft ei tule häiritsemään. Sillä se, joka on työssään joutunut katsomaan päivän Windowsia, ei halua sitä enää kotona puhelimessaan. Edes puhelimen kanssa saa olla kivaa.
En myy osakkeitani nytkään. 40 %:n nousu ei merkitse mitään suhteessa hintaan, jonka Nokiat maksoivat. Kurssinousu osoittaa vain, etteivät osakepelurit ymmärrä mitään siitä, mitä heidän omistamansa yritykset tekevät. Tai no, ehkä he ymmärsivät, että heidän kaltaisensa peluri saatiin nyt Nokiasta ulos, niin ei Nokia enää voi syvemmälle vajota. Ja nostaahan 5,5 miljardia sentään osakkeen substanssiarvoa.
Että kiitti vaan Kallasvuo ja kaverisi. Yhdellä vastauksella voi tuhota maailmanmarkkinoita hallitsevan yrityksen. No, et ollut ainoa ja saithan kenkää itsekin. Mutta pitikö muiden sitten tuhota vielä loputkin päästämällä troijalainen sisään.
Piensijoittaja Virtanen
Sen jälkeen Microsoft on vain odottanut, että Nokian arvo romahtaa tarpeeksi, jotta siitä ei joudu maksamaan turhan paljon. 5,5 miljardia on Microsoftille sellainen taskuraha, ettei se enää kiusaa. Tai se menee alle sen, että pitäisi polkaista omien puhelinten tuotanto ja myynti tyhjästä.
Nokian tämän päivän tiedotustilaisuuden puheet ovat samaa jonnin joutavaa teatteria kuin Elopin puheet koko sen ajan, kun hän on ollut petaamassa Nokiaa Microsoftin syliin. Nokialle itselleen jäävät verkot ja kartat. Verkkojärjestelmillä on toki markkinoita, mutta ei niilläkään rahaa tehdä. Sillä jos tehtäisiin, Siemens ei olisi lykännyt niitä Nokialle luoviessaan kuiville itse.
Mutta kartat. Mitä tulevaisuutta on liiketoiminnassa, jota älypuhelinten markkinajohtaja Google kauppa ilmaiseksi? Siilasmaa vastasi päivällä: Nokia tulee tekemään rahaa kartoillaan autoissa. Mersukin ostaa karttoja! Onhan siinä vertaistukea, kun kaksi auringonlaskun firmaa löytävät toisensa.
Vaikka autokauppa kasvaa vielä kohisten Kiinassa, Mersu on siellä yläluokan marginaalituote. Eikä maailmaa todellakaan pelasteta yrittämällä täyttää sitä autoilla, joissa on Nokian kartta. Siilasmaan visiot ja ymmärrys globaalista kehityksestä ovat yhtä älykästä kuin Nokian ex-johtaja Kallasvuon päätös siitä, ettei kukaan tule koskaan käyttämään kosketusnäyttöpuhelinta.
Lupaukset, että Microsoft työllistää suomalaiset Nokian työntekijät, ovat toinen vitsi. Eikö edes lähihistoriasta voisi oppia mitään? Miten kävi niille sadoille nokialaisille, joille luvattiin täsmälleen samaa kun Nokia viimeksi vähensi väkeä. Microsoft ei ole tallettanut valtion valvomalle tilille 5 vuoden palkkarahoja kaikille nokialaisille. Vain se sitoisi Microsoftin pitämään ihmiset töissä, edes 5 vuotta, koska on kannattavampaa teettää jotain kuin maksaa pakolla palkkaa tyhjästä.
Kun ymmärtää edes alkeellisesti matkapuhelinmarkkinoita ja kaupankäynnin perusteita, on aivan selvä, mistä on kysymys. Microsoft ei voinut menestyä puhelinbusineksessa itsenäisen Nokian kanssa, koska Nokia oli liian kallis sopimusvalmistaja. Puhelimen kokoisia Windows-tabletteja voi teettää halvemmalla kiinalaisilla sopimusvalmistajilla, joiden tuotantoinsinööritkin ovat töissä orjapalkalla Foxconin tapaisissa pakkotyölaitoksissa. Ei Applekaan tarvitse nokialaista osaamista teettäessään samassa pajassa iPhonensa.
Microsoftille sopi mainiosti, että Nokia tuhlasi rahaa ja yritti tehdä tunnetuksi Windowsia puhelimena. Se ei maksanut Microsoftille mitään. Mutta Microsoft oppi, ettei huono käyttöjärjestelmä kalliissa puhelimessa myy kuten kiva eli iPhone. Eli Apple-strategia ei toimi kuin Applella. Seuraavaksi Microsoft voi yrittää Samsung-strategiaa. Siihen tarvitaan valmis myyntiorganisaatio, mikä on ainoa asia, jolla Nokiassa on Microsoftille arvoa.
Puolen vuoden päästä Microsoft-puhelimia saa samalla hintaskaalalla kuin nyt Samsungin Android-puhelimia. Koneet tulevat kiinalaisilta sopimusvalmistajilta. Microsoftille käyttöjärjestelmä on ilmainen kuten Android Samsungille. Microsoftilla on varaa pitää heikosti menestyvät puhelimensa markkinoilla, mutta Applen ja Samsungin jakamia markkinoita Microsoft ei tule häiritsemään. Sillä se, joka on työssään joutunut katsomaan päivän Windowsia, ei halua sitä enää kotona puhelimessaan. Edes puhelimen kanssa saa olla kivaa.
En myy osakkeitani nytkään. 40 %:n nousu ei merkitse mitään suhteessa hintaan, jonka Nokiat maksoivat. Kurssinousu osoittaa vain, etteivät osakepelurit ymmärrä mitään siitä, mitä heidän omistamansa yritykset tekevät. Tai no, ehkä he ymmärsivät, että heidän kaltaisensa peluri saatiin nyt Nokiasta ulos, niin ei Nokia enää voi syvemmälle vajota. Ja nostaahan 5,5 miljardia sentään osakkeen substanssiarvoa.
Että kiitti vaan Kallasvuo ja kaverisi. Yhdellä vastauksella voi tuhota maailmanmarkkinoita hallitsevan yrityksen. No, et ollut ainoa ja saithan kenkää itsekin. Mutta pitikö muiden sitten tuhota vielä loputkin päästämällä troijalainen sisään.
Piensijoittaja Virtanen
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)