torstai 31. toukokuuta 2012

Veljemme Harvardissa

SUHDETOIMINTA Entinen pääministeri Esko Aho lähtee Nokiasta Harvardin yliopistoon. Melkein-presidentistä Sitran asiamieheksi pudonnut Hyvä Veli Aho kävi Harvardissa jo reilut kymmenen vuotta sitten, koska Nokia ei silloin tarvinnut hänen taitojaan. Myöhemmin Nokiakin heltyi ja palkkasi Ahon yhteiskuntajohtajaksi eli lobbariksi. Hän on johtokunnan jäsen eli nauttii merkittävää palkkaa.

Harvard-uutisessa kaksi asiaa kiinnittää huomiota.

Ensinnäkin, vaikka Aho lähtee Harvardiin, hän jatkaa edelleen Nokian neuvonantajana. Nokia siis maksaa palkkaa siitä, että Aho kulkee Harvardissa Nokia-lakki päässä, vaikka ei enää teekään työtä yhtiölle. Tämä on tyypillistä Hyvä Veli -toimintaa, maksetaan palkkaa tyhjästä. Rivikansalainen ei tällaisista eduista saa nauttia.

Toiseksi Ahon tehtävä Harvardissa on ”edistää tutkimusta”, ei siis tutkia itse. Tehtävään kuuluu ”osallistua tiedeyhteisön toimintaan ja tapahtumiin”, mikä tarkoittaa juttelua. Syntyy vaikutelma, että Aholla ei ole enää käyttöä Nokiassa, mutta koska ex-pääministeriä ei voi sentään irtisanoa, hänet siirretään arvovaltaisella nimikkeellä muualle.

Tiedossa ei ole, maksaako Harvard palkkaa Aholle vai maksaako Aho itse siitä, että pääsee kirjoille tähän maineikkaaseen laitokseen.

Ahon titteli Harvardissa on muuten Senior Fellow (suomeksi vanhempi veli).

Salaneuvos Vilmi

1 kommentti:

  1. Joissakin olosuhteissa asiamieheksi voidaan kutsua poikkeuksellisen suoraselkäistä rivikansalaista. Jos kyseessä on hyvä veli, kuuluu tittelin olla yliasiamies. Suoraselkäisyys ei tällöin ole välttämättömyys.

    Järjestöneuvos Jurmu

    VastaaPoista