maanantai 21. toukokuuta 2012

Media, arvostelun yläpuolella

MEDIA Jos olette ihmetelleet, miksi median nettiuutisten alla olevissa keskusteluissa on niin vähän itse mediaa ja itse uutisen asetelmaa arvostelevia kirjoituksia, siihen on syy. Media jättää erittäin usein julkaisematta sitä itseään kritisoivat kirjoitukset.

Aktiivisesti uutisia kommentoiva lukijamme arvioi, että vähintään joka kolmas uutista itseään arvosteleva teksti päätyy roskiin. Lukija toimitti julkaistavaksemme kaksi viime viikolla sensuroitua tekstiä. Kumpikaan ei riko kyseisten medioiden sivuillaan ilmoittamia sääntöjä, mutta molemmat pimitettiin. Uutisten väitteitä tukevia kirjoituksia on sen sijaan julkaistu runsain mitoin.

Helsingin Sanomat ei pitänyt lukijamme piikikkäästä kommentoinnista HS:n toimittajan kolumniin, jossa väitettiin, että jääkiekko on rauhan laji. Näin törkeä oli lukijamme:

"Kirjoittaja ei ole ilmeisesti muistanut mainita Sanoma-konsernin omistaman jääkiekkojoukkueen kannattajien toistuvia häiriköintireissuja eri puolella Suomea järjestettäviin jääkiekko-otteluihin. Milloin on poliisi ja milloin palokunta selvittelemässä näiden rauhanomaisten henkilöiden tekemisiä.

Myöskään kirjoittaja ei mainitse Suomenkin jääkiekkokatsomoissa esiintyvää ulkomaisiin pelaajiin kohdistuvaa rasismia. Mainita unohtuu myös jäähallien läpeensä sovinistinen ilmapiiri, jossa naisten tehtävä on heilutella muodostelmassa viuhkoja miesten iloksi ja kärkkyä pojilta yli jääviä jäävuoroja taitoluistelijoille. Jääkiekkopiirit ovat myös niin rauhanomaisia, ettei yksikään homoseksuaalinen jääkiekkoilija ole uskaltanut kertoa valuviastaan."


Ilta-Sanomissa puolestaan meni roskiin kommentti, joka arvosteli uutista, joka oli otsikoitu: Tapani Yli-Saunamäki vapautettiin "terveydellisistä syistä".

"Miksi syy on otsikossa epäilevästi lainausmerkeissä? Onko lehdellä jotain parempaa tietoa vankilasta päästetyn terveydentilasta? Vai onko parempaa lehtibisnestä langettaa epäilyksiä asioiden ylle?"

Kun siis luette suomalaisten medioiden uutiskommentteja, ottakaa huomioon, että Suomen olosuhteissa julkaistaan vain toivotut näkemykset. 

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti