keskiviikko 6. helmikuuta 2013

VR:n omat optiot

SUHDETOIMINTA VR:n salaisuuksia paljastava vuotosivusto VR Leaks on julkaissut VR:n henkilöliikenteen strategian.

Yli 180-sivuisesta dokumentista käy ilmi pääasiassa, että VR:llä ei ole tekeillä mitään merkittävää Suomen junaliikenteen hyväksi. Dokumentissakin käytetyt termit "kissanpäivät" ja "ruususen uni" ovat hyviä sanavalintoja.

Tarkoitus on nyhtää asiakkailta enemmän rahaa ruuvaamalla lipunmyyntijärjestelmää. Veturi-faniohjelman edut jaetaan jatkossa vain paljon matkustaville. Huonoimmat asiakkaat saatetaan siirtää oman firman busseihin tuomasta hiekkaa juniin. Kaiken kaikkiaan: paljon puhutusta junaliikenteen renessanssista ei ole mitään merkkiä.

Miksi olisikaan. VR:lle on lahjoitettu monopoli vuoteen 2019 asti, ja ponneton strategiadokumentti on kouluesimerkki minkä tahansa monopolin haitoista.

Eikä tässä vielä kaikki. VR valmistautuu jo jatkamaan monopolissa vuoteen 2024. Strategian sivulla 148 VR katsoo omaavansa option tällaiseen viisivuotiskauteen.

Voisiko joku valistaa Puupposta? Mikä on tämä viiden vuoden jatko-optio, kun sellaisesta ei mainita mitään VR:n tarkoittamassa yksinoikeussopimuksessa? Määritteleekö VR itse itselleen optiot?

Ylioppilas Puupponen

1 kommentti:

  1. Hallitus tekisi maamme kilpailykyvylle hyvän teon aloittamalla kaikkien monopolien purun heti. Bussiliikenteen sopimuksista voisi aloittaa, sitten Alkolle kielto veljeillä Keskon tai S-ryhmän kanssa. Viinit maitokauppoihin ja maidot maitokauppoihin - päivittäistavarankaupan keskittymisen seurauksena liha- ja leipomoteollisuudet ovat monopolisoitumisen liikesuunnassa. Stoppi tälle kilpailulakeja rajusti rukkaaamalla. Ihmiset on ajettu tielle, nyt on valtion erityissuojeluksessa uneen nukahtaneiden osakeyhtiöiden vuoro. Eli herätys hallitus, teitä palvova eduskunta aloitti aamulla työnsä.

    VastaaPoista