sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Räsänen ei tehnyt poliittista nimitystä

POLIITTISET VIRAT Me veljet olemme saaneet sikarin savun ja konjakin huurun keskelle ilmestyksen, ja olemme ymmärtäneet syyttäneemme sisäministeri Räsästä aivan väärästä asiasta. Ei Räsänen tietenkään ole tehnyt poliittista virkanimistystä. Kristillisdemokraattinen puolue ei ole poliittinen vaan uskonnollinen puolue, joten se ei voi tehdä politiikkaa ja poliittisia tekoja.

Ymmärrämme siis nyt, että Nergin nimitys ei ollut poliittinen, vaan uskonnollinen. Perustuslaki tosin kieltää syrjinnän myös uskonnollisista syistä, mutta ei se ole nyt tässä oleellista vaan se, ettei Räsänen suinkaan ole syyllistynyt valehtelun syntiin kieltäessään Nergin nimityksen olleen poliittinen.

Poliittinen ja uskonnollinen virkanimitys eivät tietenkään ole sama asia. Ne vaan näyttävät samalta. Siksi on aivan luonnollista, ettei Päivi Nerg Kansan Raamattuseuran säätiön hallituksen puheenjohtajana ole mitenkään kytköksissä Päivi Räsäseen ja hänen aviomieheensä, jotka toimivat samassa herätysliikkeessä. Tämä on yhtä uskottavaa kuin että Ilkka Kanerva ei tiedä mitään kaavoituksesta toimiessaan maakuntakaavasta päättävän maakuntaliiton puheenjohtajana. Kytköstä nimittäjään ja lahjojaan ei ole.

Ja onneksi meillä Suomessa sovelletaan hallinnossa tarkoituksenmukaisuusperiaatet
ta. Korkein tuomioistuin on vahvistanut useasti, että hallinnossa ei ole tarpeen noudattaa lakeja, jos se on tarkoituksenmukaista. Silloin nimittäin ei ole näyttöä lain rikkomisesta. Tarkoituksenmukaisuussyistä Nergin uskonnollinen valinta ohi pätevämpien ehdokkaiden on laillista, koska ministerillä on oikeus arvioida pätevyyttä haluamallaan tavalla.

Ja tämähän sopii meille Hyville Veljille. Meidän etumme on, että päätöksenteossa pidetään tarkoituksenmukaisena sitä, että meidän etumme on sama kuin valtion ja kuntien etu. Ja vaikka perustelut olisivatkin silkkaa valehtelua, kuten usein ovat, päättäjillä on oikeus tarkoituksenmukaisuusharkinnan perusteella päättä, että valheet ovat sopivia perusteluita. Näin ollen Räsänenkään ei riko perustuslakia, koska Räsäsellä on tarkoituksenmukaisuuteen perustuva oikeus päättä itse, mikä on pätevintä.

Eiköhän kilauteta taas!
 
Vientineuvos Valtanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti