keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Harvardin hiihtoskandaali

VALEHTELU Lahden doping-skandaalin aikoihin vuonna 2001 Esko Aho oli onnekseen Harvardissa. Jos hän olisi jäänyt kotimaahan, hän olisi ollut edelleen Hiihtoliiton puheenjohtaja ja joutunut selittämään julkisuudessa kärynneiden hiihtäjien rinnalla, että doping oli yksittäisten urheilijoiden päähänpisto.

Aikamoinen sattuma, että nyt kun hiihtojupakassa jaetaan viimeisiä tuomioita, Aho on taas Harvardissa. Hänen nimensä pyörii lehdissä, mutta Yhdysvalloissa hän voi piileskellä pahimman kohun yli.
STT:n entinen päätoimittaja Kari Väisänen esitti tänään tärkeän kysymyksen: "On yhä suuri kysymysmerkki, miksi Hiihtoliitto, ja erityisesti sen puheenjohtaja Esko Aho, aikanaan aloitti oikeusprosessin."

Kuvitellaan tilanne, jossa uutisissa kerrotaan hiihtäjä Jari Räsäsen käyttäneen dopingia. Hiihtoliiton puheenjohtaja Esko Aho keskustelee Räsäsen kanssa ja tulee vakuuttuneeksi siitä, että Räsänen on puhdas. He päättävät nostaa kanteen STT:tä vastaan ja vaatia mittavia korvauksia. Räsänen saa korvaukset, Aho ei.
Myöhemmin käy ilmi, että Räsänen on valehdellut koko ajan.

Olennainen kysymys on, tiesikö Esko Aho, että Räsänen valehtelee. On kaksi vaihtoehtoa: joko Räsänen valehteli sekä oikeudelle että Aholle tai Aho oli mukana Räsäsen valheessa.

Aholla on ollut 12 vuotta aikaa kertoa totuus. Jos Räsänen – ja koko hiihtomaajoukkue – on valehdellut Aholle, että hän on puhdas, Aholla voisi syyttää häntä maineensa pilaamisesta. Mitään tällaista Aho ei ole sanonut. On syytä epäillä, että Aho tiesi ainakin jotain. Tähän vihjaa ainakin Väisänen, kun hän kysyy Aholta syytä kanteen nostoon.

Salaneuvos Vilmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti