torstai 20. syyskuuta 2012

Nyt pannaan S- ja K-kaupat kuriin!

KESKITTYMINEN Suomen tasavallan Jyrki Kataisen I hallitus on pistänyt tuulemaan. Tiedotteensa mukaan se lisää päivittäistavarakaupan kilpailua muuttamalla tulkintaa määräävästä markkina-asemasta. Rajaksi hallitus aikoo asettaa 30 prosenttia, jonka K- ja S-ryhmät ylittävät tällä hetkellä kirkkaasti.

Ennen kuin kukaan ryhtyy polttamaan plussakorttejaan riemusta, kannattaa lukea teksti loppuun. Siinä sanotaan, että "K- ja S-ryhmien keskusliikkeiden tulisi ottaa toiminnassaan huomioon kilpailulain säännös, joka kieltää määräävän markkina-aseman väärinkäytön".

Joten ei hätää, pääkonttorit. Hallituksen mukaan jotain vain tulisi ottaa huomioon. Löperö virke kumoaa myös asetetun 30 prosentin rajan, sillä hallitus yrittää kajota vain määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön. Ohjelmassa myönnetään suoraan, että kahden suurimman markkina-asema voi jatkossakin olla reilusti yli 30 prosenttia, eikä se sellaisenaan johda mihinkään: "Ehdotus ei estäisi kauppaa kasvamasta ja kilpailemasta tavanomaisin kilpailukeinoin kuluttajien suosiosta".

Sitä, mikä sitten olisi väärinkäyttöä, hallitus ei tarkalleen jouda kertomaan. Se, että joka niemi ja notko on tapetoitu vain kahden firman kaupoilla ja hinnat ovat pilvissä, on ilmeisestikin vain tavanomaista kilpailua kuluttajien suosiosta ja määräävän markkina-aseman oikeinkäyttöä.

Jos hallitus oikeasti haluaisi panna SK-mafian kuriin, se puuttuisi tukkuportaaseen. Molemmat ruokakaupan jätit ovat ajat sitten haalineet koko tukkutoiminnan omiin käsiinsä, ja sen kautta määräilevät omia pikkukauppojaan ja estävät tehokkaasti kilpailun syntymisen. Mutta sehän ilmeisesti on vain aseman oikeinkäyttöä.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti