keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Ihmiset rekisteriin, rahat veljille

KANSA MAKSAA Tietoyhteiskunta Suomen noin 30 vuotta kestänyt hanke julkisen sektorin rekisterien yhtenäistämiseksi on nytkähtänyt niin paljon eteenpäin, että hankkeelle on keksitty hinta. Se on puolueettoman Accenture-yrityksen mukaan 1,2-1,8 miljardia euroa kymmenen vuoden aikana.

Sattumalta Accenture on yksi harvoista järjestelmätoimittajista, joka suomalaisille poliitikoille kelpaisi, jos hanke toteutettaisiin. Toinen voisi olla Tieto, jolla myös on tarvittava määrä kokemusta asioiden sössimisestä ja uskottava kyky tehdä se aina uudelleen.

Sillä aikaa, kun poliitikot ovat jahkanneet ja antaneet Suomeen syntyä useiden satojen eri tietokantojen ja laitteistojen potilasjärjestelmän, ovat mm. ruokakaupan keskusliikkeet onnistuneet vaivattomasti listaamaan melkein kaikki asiakkaansa ostoksia myöten maitopurkin tarkkuudella erilaisiin bonusjärjestelmiin.

Yleisesti on tiedossa, että kauppojen etukortit ovat pelkkää mielikuvahuijausta, jonka asiakkaat maksavat lopulta itse. Järjestelmätoimittajatkin ovat osin samoja kuin julkisella puolella. Kerhomme ei yllättyisi, jos myös S-kaupan ja K-kaupan hintoihin olisi ujutettu 120-180 miljoonaa vuodessa korttijärjestelmälisää.

Tullaanko tästä kohta siihen johtopäätökseen, että halvinta olisi, jos potilastiedot olisivat S-etukortilla? Ovathan osuuskaupan ja yhteiskunnan asioista päättävät henkilötkin suunnilleen samoja.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti