keskiviikko 1. elokuuta 2012

Marjaveljet

AHNEUS Elokuun tietää Suomessa alkaneeksi siitä, että silloin roihautetaan päälle marjasota. Tähän asti sotatoimia on käyty lähinnä Lapissa, mutta nyt tykit on ladattu myös Etelä-Karjalassa. Aiemmin keskitykseen on liittynyt myös Pohjois-Karjala, jossa on paheksuttu ulkomaisia sieniyrittäjiä.

MTK:n johtaman mustikkavelikerhon mielestä marjat ja sienet joutavat mieluummin mädäntyä metsiin kuin tulla jonkun toimesta poimituksi. On maanomistajan perusoikeus ihailla lerpahtaneita marjoja ja vahtia, ettei omissa metsissä kulje kukaan. Tämän oikeuden turvaamiseksi halutaan nyt muutosta oikein perustuslakiin asti.

Etelä-Karjalan on saanut mukaan sotaan helposti. Piirakantuoksuista imagoa varjelevasa maakunnassa on tosiasiassa vahva epävieraanvarainen perinne, jota on vaalittu esimerkiksi estämällä venäläisten maakauppoja. Kiihkon keskellä kukaan ei huomaa, millaisen imagohaitan Saimaan matkailuseutu vierasvihalla itselleen tuottaa.

Ulkomaalaiset marjanpoimijat ovat sodassa sivustakatsojan roolissa. Heidän asemastaan pitäisikin puhua. Ilman nälkäpalkalla itikkametsässä raatavia aasialaisia jäisi monen hyväosaisen mustikkapiirakka leipomatta. Poimijoista monet ovat vähintään hyväksikäytettyjä, joissakin tapauksissa ihmiskaupan uhreja.

MTK varoo kajoamasta tähän kysymykseen, tietäähän se hyvin, ettei myöskään oman jäsenistön mansikkabisnes ole aina kaikilta osin valonkestävää.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti