perjantai 16. maaliskuuta 2012

Kohtuullista ja kohtuutonta ahneutta

AHNEUS Ojennan ruusun ministerille. Tai ainakin taputtelen olalle. Sillä omistajaohjausministeri Hautala teki jotain täysin odottamatonta, eli pani Finnairin johtajille rahaa jakaneet hallituksen jäsenet kiertoon. Ministerille oli liikaa, kun paljastui, että johtaja Vehviläiselle oli maksettu siitäkin, että hän suostui kovapalkkaiseksi johtajaksi Finnairiin. Eikä tästäkään kerrottu kellekään.

Kun ministeri on aikaisemmin ehtinyt kehua Finnairin palkitsemisia ja asuntokauppoja kohtuullisiksi, nyt ilmeisesti ylittyi kohtuullisuuden raja. Kohtuullista ahneutta oli vaatia työntekijöiltä palkanalennusta, valehdella, että johtajienkin palkkoja alennetaan ja päättää antaa johtajille sitouttamisbonuksia.

Nyt on siis runsaasti vapaalla niitä suomalaisia huippujohtajia, joiden töihin saamiseksi ei tunnu oikein mikään raha riittävän. Kuten meille on vakuutettu. Näemmekö nyt viuhuvaa suomalaista johtajavientiä?

Toivottavasti tämä on vasta siivouksen alkua, ja luuta jatkaa pöhöttyneiden yritysten ja niiden johtajien pöllyttämistä. Ministeri voisi jatkaa ainakin VR:n kanssa, huolimatta siitä, että vielä muutama päivä sitten hän puolusteli Finnairin tapaan VR:nkin johtajapalkkioita eduskuntakyselyn vastauksessaan. Myös Fortumia voisi jälleen arvioida. Asiakkailla ovat sähköt poikki viikkokaupalla ja johtajaa palkitaan miljoonaluokan summilla.

Jos ahneiden tilalle palkataan päteviä, voimme vielä nähdä sen päivän, jolloin valtionyhtiöt tuottavat muutakin kuin bonuksia ja kultaisia kädenpuristuksia.

Vientineuvos Valtanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti