keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Oikeuden miehet

TUOMARIT Korkein oikeus edustaa Suomessa suurinta riippumattomuutta, mitä kuvitella saattaa. Poliisikin voi joskus hairahtua ojan puolelle, mutta KKO pysyy aina kaidalla tiellä, oikeuden tiellä, samassa rintamassa Jumalan kanssa.

Siksi olikin yllättävää kuulla Oikeustoimittajien kertovan, että korkeimman oikeuden tuomarit sopivat firaabelitöinään yritysten riitoja ja kuittaavat näiltä muhkeat palkkiot.

Tehtäviä kutsutaan välimiesmenettelyksi. Niissä riidan osapuolet kutsutaan samaan pöytään, ja paikalle pyydetty tuomari ratkaisee riidan ja määrää korvaukset. Toisin kuin oikeudenkäynti, välimiesmenettely on salainen. Yritykset maksavat tuomarin palkkion.

Suurimmat palkkiot kuittasi vuonna 2010 oikeusneuvos Mikko Tulokas, 370 000 euroa. Se on noin kolme kertaa hänen palkkansa suuruinen summa. Vähän pienempiä palkkioita tienasi kahdeksan muuta KO:n tuomaria. KO:ssa on yhteensä 19 tuomaria.

Kiintoisaa on, että usein välimiesoikeuden tuomarin nimeää Keskuskauppakamari.
Korkeimman oikeuden tuomari siis hoitaa Kauppakamarin nimeämänä yritysten asioita ja saa niiltä valtavan summan rahaa. Yritysten nimiä ei – tietenkään – kerrota julkisuuteen.

”Välimiestehtäviin liittyy salailua ja salailu aina mahdollistaa korruption”, sanoo Oikeustoimittajien puheenjohtaja Jarkko Sipilä.

Kaikki on kuitenkin laillista, joten mitään ongelmaa asiassa ei voi olla. Hajaantukaa! Täällä ei ole mitään nähtävää!

Salaneuvos Vilmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti