tiistai 19. kesäkuuta 2012

Lupaamme tukea valtakerhoa

LOBBAUS Jos Teillä olisi sanomalehti ja päättäisitte tehdä lukijoillenne listan lupauksia, mitä lupaisitte?

Yleisen käsityksen mukaan tällaisessa listassa olisi varmastikin konkreettisin esimerkein korostettuina korkeatasoinen journalismi, laadukas sanan- ja kuvankäyttö sekä riippumattomuus ja yleinen kriittisyys kaikkea (myös lehteä itseään) kohtaan.

Itä-Suomessa ilmestyy kaksi maakuntalehteä, joiden lupauslistoille tällaiset hienoudet eivät ole mahtuneet. Sen sijaan Itä-Savo ja Länsi-Savo lupaavat lukijoilleen tukea mm. kuntaliitoksia, tieremontteja ja alueensa kansanedustajia. Kohottuneiden julistuksien lista on niin pitkä, että työhönsä aamulla lähtevän toimittajan kädet ovat varsin monessa uutisaiheessa jo valmiiksi sidotut.

Asiaan näyttää kiinnittäneen huomiota myös journalistien ammattilehti. Paatokselliseen lupauslistaan kritiikki ei ole vaikuttanut: se painetaan joka sunnuntain lehteen.

Maakuntalehdistö irtautui viime vuosisadan lopulla puolueleimoista. Tilalle näyttää tulleen pahempaa: lehdet ovat liittoutuneet alueidensa valtakerhojen kanssa. Vaikka lehdet muuta väittävät, se näkyy väistämättä uutisvalinnoissa. Hengittäessään samaa tahtia alueensa taloudellisen ja poliittisen eliitin kanssa lehti rajoittaa omaa vapauttaan. Kun maakuntalehti ilmoittaa tukevansa kuntaliitoksia, tehdäänko isoa juttua uudesta faktasta, joka on lehden ajamalle kuntaliitokselle kielteinen? Haastatellaanko niitä, joilta lehden ajama suuri kauppakeskushanke on pois?

Itä- ja Länsi-Savoa voi julistuksensa ansiosta sanoa rehellisiksi, rehellisemmiksi kuin vaikkapa Helsingin Sanomat, jolla on samanlainen hegemonialista, mutta sitä ei vain ole kirjoitettu. Siihen kiitokset jäävätkin. Journalismin riippumattomuuden rapistaminen ei ole kiitettävää, vaikka sen tunnustaisi julkisesti.

Milloin joku lehti lupaisi lukijoilleen, ettei sillä ole yhtään hanketta, jota se puolustaa? Ei kai median tehtävä ole mitään puolustaa?

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti