maanantai 15. huhtikuuta 2013

Valtio sijoittaa jätevesiin

KANSA MAKSAA Jaksaako joku vielä uskoa, että Talvivaara todella siivoaa vetensä? Että lähiseudun järvissä voi joskus taas uida?

Parhaillaan odotellaan, milloin jätevesipato murtuu seuraavan kerran. Kuten aiemminkin, Talvivaarasta vakuutetaan, että mitään hätää ei ole.

Todellinen läheltä piti -tilanne koettiin viikko sitten. Talvivaara keräsi rahaa osakeannilla, kun tieto uudesta vuodosta levisi. Oli hiuskarvan varassa, ettei Talvivaara olisi saanut kerättyä 261:ä miljoonaa euroa. Lopulta anti onnistui.

Talvivaaran uraanialtaat on muuten rakennettu aivan kipsisakka-altaiden viereen. Tiedossa ei ole, mitä tapahtuu, jos kipsisakka-altaiden jätevesi tulvii uraanilaitoksen puolelle. Sen verran toki tiedetään, että uraaniliuoksessa raskasmetallipitoisuudet ovat korkeita, mutta muuten viranomaiset vasta tutkivat asiaa.

Entä kuka onkaan Talvivaaran suurin omistaja? Sehän olemme me - jos siis uskotaan siihen, että valtio olemme me. Valtion sijoitusyhtiö Solidium latoi osakeannissa pöytään lähes 50 miljoonaa euroa ja kasvatti omistuksensa kaivosyhtiöstä 16,7 prosenttiin. Kuvitteleeko joku, että viranomaiset todella sulkevat kaivoksen, jos siinä on kiinni valtion rahaa tällainen potti.

Salaneuvos Vilmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti