tiistai 9. huhtikuuta 2013

Ennen oli kaikki huonommin

MEDIA Puupposella on ollut hyvää aikaa perehtyä niinkin syvälliseen julkaisuun kuin Kuukausiliite. Sen uusimmassa numerossa kerrotaan, että ennen oli kaikki huonommin. Toimittaja Ilkka Malmberg vertailee valitsemillaan mittareilla ja adjektiiveilla vuosia 1983 ja 2013, eikä menneisyydestä paljon iloa löydy. Jos Malmbergin arvio kaiken alati jatkuvasta paranemisesta on totta, pian lähestyvät ajat, joina yleisimmäksi kuolinsyyksi merkitään onneen tikahtuminen.

Puupponen piti artikkelia ja sen kysymyksenasettelua aluksi viihteenä, mutta niin ei ilmeisesti sovi tehdä, sillä jo ingressissä ilmoitetaan, että "otetaanpas faktat esiin". Tällä tavalla julkaisu ja toimittaja ottavat ylimmän päätösvallan niinkin subjektiivisesta kysymyksestä kuin, ovatko asiat hyvin.

Se, mihin Kuukausiliite arviossaan päätyy, on siis mitä ilmeisimmin fakta. Tämä tietenkin sopii nykymedian ylimieliseen tyyliin.

Kuukausiliitteen yhden miehen tiederyhmä listaa kurjuudeksi monenlaisia seikkoja, joita Puupponen on tähän asti luullut ihan hyviksi asioiksi. Sellaisia ovat Tieteellisen Totuuden mukaan esimerkiksi aamulla aikanaan herääminen, kotimainen ruoka, ruuan itse laittaminen ja se, että kaupassa ei koko ajan ole kaikkea saatavilla ympäri vuoden. Puupposta ei myöskään häiritsisi, ettei aamulla tule televisiosta mitään, eikä radiossa ole iltapäivälehtiä ääneen lukevia pirteitä juontajia.

Mutta narisijathan ovat väärässä, jos yhdellä toimittajalla on kerran mukavaa.

Totuus näyttää olevan esimerkiksi se, että joku maa ei ole hyvä, jollei siellä ole paljon ulkomaalaisia. 1983 ei ollut, joten silloin oli surkeaa. Samoin oli kauheaa, ettei ollut paljon kasvisravintoloita. Ja lapsiin sai kajota ruumiillisesti, toisin kuin nyt, kun kauhukakaraan kohdistettu, ansaittu niskaperseote johtaa opettajan irtisanomiseen.

Ja voi sitä materian puutetta, mikä vallitsi vuonna 1983. Länsisaksalainen televisio oli kallis, samoin mikroaaltouuni. Ei oltu vielä keksitty, että tavaraa voidaan suoltaa kaukomaissa polkemalla ihmisoikeuksia, jotta ihmisoikeusomatuntoaan hiveleville malmbergeille saadaan halpaa ja huonosti kestävää roinaa.

Enemmänkin voisi sanoa, mutta ei kannata, koska tekstihän oli faktaa.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti