keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Onko Ahneilla Veljillä kakkainen loppu?

LOBBAUS Lastenkasvatuksesta tiedetään, että lapset opettelevat elämän sääntöjä koettelemalla rajoja. Lapset tekevät ensin vain vähän pahaa. Jos siitä ei tule toruja, tehdään vähän enemmän. Näin jatketaan siihen asti, kunnes tulee selkäsauna – vaikka sellaisia ei saakaan laillisesti nykyään antaa. Tällä tavalla lapsi oppii, mikä on sallittua ja mikä ei.

Hyvät Veljet näyttävät toimivan ahneudessaan kuin kasvatusta kaipaavat lapset. Pelataan omaan  pussiin koko ajan hieman enemmän ja hieman törkeämmin. Sillä mikäs pelatessa, kun Suomessa systeeminä on, että voitot ovat yksityisiä, tappiot sosialisoidaan. Erään konkurssia kohti rypevän telakankin tapauksessa asiat junailtiin niin, että ensisijaisesti valtio antaa tukirahaa vastikkeetta, lainaaminen ei ollut sopivaa. Tietenkään, koska laina pitää maksaa takaisin, innovaatiotukea ei pidä.

Hallituksen kehysriihi sujui pari viikkoa sitten kummallisen helposti. Ennakkoon lupailtiin suuria päätöksiä, suunnilleen kaikki selviää ja muuttuu, kunhan kehysriihi on pidetty. Ministerit kävivät Säätytalolla pitkällä lounaalla ja sitten pääministerin mediahymyn siivittämänä kerrottiin, miten on vain pelkkää hyvää nyt jaettu. Kumma kyllä, yrittäjien järjestö osasi tiedottaa kehysriihen tuloksista jo vartin ennen hallitusta. Mutta sehän oli vain hyvää arvausta, kuten mediassa sitten selitettiin.

Hyvin taisi arvata myös entinen ministeri Häkämies, joka loikkasi Hyväveliporukkaan junailemaan kultaista kolmiota, jonka muodostavat työnantajaleiri, Kokoomus ja Suomen hallitus. Tupo-teatteria pyöritettiin muutama päivä muodon vuoksi. Media päivysti Eteläranta 10:ssä, joten Hyvät Veljet saivat valmistella rauhassa kehysriihen tuloksia. Häkämies vain arvasi, ettei mitään sopimusta tarvitse suostua tekemään, sillä Hyvät Veljet saavat haluamansa joka tapauksessa.

Julkista ihmettelyä aiheutti myös se, ettei riihen tuloksien perusteluja ollutkaan julkaistavaksi heti. Onhan se erikoista, että ministeriön virkamiehet, joiden työnä on ollut hallituksen päätösten valmistelu, eivät tiedä päätöksen taustoista mitään. Aiemmin pätevinä pidetyt virkamiehet änkyttävät noloina haastatteluissa paljastaen, että he ovat täysin pihalla siitä, mistä on juuri kerrottu.

Olisiko nyt kuitenkin niin, että Hyvien Veljien ahneus ylitti selkäsaunarajan, ja virkamieheltä meni kuppi kumoon. Ensin virkamies pannaan kylmiltään julkisesti selittämään Hyvien Veljien sopimia asioita, joista virkamies ei tiedä mitään. Sitten on vaadittu, että vääristelepä nyt tosiasiat niin, että Hyvävelikerhon paperit saadaan näyttämään hyviltä. Vaikka virkamies tietää, että juuri siten ei pidä tehdä kuin Hyvät Veljet ovat päättäneet. Silloin ylittyy kynnys vuotaa maan suurimmalle sanomalehdelle.

Jyrkin ja Jutan pakkoliitto rakoilee, mutta tuorein kannatusgalluppi pakottaa Jutan nielemään Jyrkin syrjähypyt Hyvien Veljien kanssa. Sukupuolineutraali avioliittohenki leviää, joten Jyrkille on tyrkyllä puolisoiksi niin Timo kuin Juhakin. Vaikka kumpikaan ei ole isommin kiinnostunut Jyrkistä, Jutta voi silti päätyä exäksi, jos kansalta kysyttäisiin. Ei ole Jutalla kiva olla Jyrkin puisto-osastolla retiisiviljelmänä.

Vientineuvos Valtanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti