lauantai 13. heinäkuuta 2013

Microsoftin kokeilu, Nokian katastrofi

JOHTAMINEN Runsas vuosi sitten toivoin, että Nokian yhtiökokous olisi tehnyt oikeita päätöksiä. Kuten pannut Elopin pihalle. Mutta ei tehnyt. Eikä tee, sillä Nokiasta on tullut instituutio, joka on irrallaan arkitodellisuudesta ja yksinkertaisimpien asioiden ymmärtämisestä.

Nokia ja sen valtaapitävät omistajat ovat instituutio, jolle eivät enää kelpaa yksinkertaiset ja selvät asiat. Jos piensijoittaja ymmärtää, mitä ei pidä tehdä, sitä ei voi uskoa, koska tieto ei ole maksanut vähintään satoja tuhansia dollareita ja sitä ei kerro riittävän kalliin firman analyytikko.

Elop hehkutti Amerikassa järjestetyssä hengellisessä kokouksessa, miten kymmenien miljoonien pikseleiden kamera ympättynä litteään läpyskään pelastaa yhtiön, joka joskus hallitsi maailman matkapuhelinmarkkinoita. Seurakunta myhäili.

Uskon vahvistukseksi media siteerasi yhtä naista Gartner-nimisestä firmasta. Se on kallis firma, ja siksi siis hyvä. Tämä nainen vakuutti, että kamera on hyvä ja se kyllä auttaa Nokiaa. Siis kaikki hyvin taas. Kyllä tämä tästä.

Naurettavaa. Nokian ihmekamera ei ole edes uusi juttu. Nokia yritti samalla tempulla, isoilla pikselinumeroilla, jo aikaisemmin. Ei tuo kamera pelastanut Nokiaa silloin, miksi se pelastaisi nyt. Kamerakännyköillä kuvaavat saavat mitä haluavat jo nykyisillä kännykkäkameroillaan. Miksi he luopuisivat kaikesta muusta kivasta, jota iPhone tai Android tarjoavat ja jota Windowsissa ei ole tai se on liian vaikeata?

Nokialaiset eivät ymmärrä, ettei Gartnerin konsultti osta kuin yhden kännykän. Sata miljoonaa käynnykkää on myytävä sadalle miljoonalle yksinkertaiselle kadun tallaajalle. He eivät ole analyytikkoja, vaan rationaaleja tunteilijoita.

iPhone ostetaan siksi, kun se on trendikästä. Siinä on huono kamera, niukka ohjelmisto ja kehnonlainen puhelin. Se ei osaa näyttää kaikkia nettisivuja, välillä se nimittäin sanoo ettei tätä sivua voi näyttää, mutta olkoon, ei sitten katsota sitä. Mutta siinä on sopivasti toimiva Facebookapplikaatio, ja on kivaa paljastaa kavereille huomaamatta, että mullakin on iPhonen uusin versio. iPhone on törkeän kallis, mutta mulla on ollut rahaa siihen!

Android ostetaan silloin, kun tarvitaan vaan se tavallinen nykyaikainen älypuhelin eikä lelu brassailua varten. Että voi soittaa, tsekata sähköpostin missä vaan ja aina voi tarkistaa netistä milloin mitäkin. Jos kiinnostaa, voi Androidillakin roikkua Facebookissa ja ottaa muistoksi tavallisia kännykkäkuvia. Jos haluaa maksaa vähän enemmän, voi ostaa halvan sijasta Samsungin kalliin Galaxyn. Ja valinnan varaa on monella muullakin kuin Samsungilla.

Yleensä en kohtaa nokialaisen käyttäjää, joka olisi maksanut vehkeensä itse. Nokia on käytössä siksi, että firman kalenteri ja sähköposti on synkattu puhelimen Windowsin kanssa. Monella on nokialaisen lisäksi oma iPhone tai Android. Koska se on kivampi ja sen kanssa saa tehdä mitä haluaa. Firman Windowsiin ei saa koskea, sillä sen pystyssä pysymisen kanssa on vaikeuksia ilmankin. Ja jos haluaa olla vapaalla, paras sammuttaa firman nokialainen. Eihän ilman puhelinta voi olla, joten siksikin on pakko olla oma.

Elopin avulla Microsoft on saanut paremman markkinaosuuden Windowsilleen. Mutta Nokian kannalta Elop oli ja on katastrofi. Naamasta näki, että Elop ei uskonut teatteriinsa itsekään. Ehkä hän uskoi siihen vilpittömästi pari vuotta sitten, koska ei ymmärtänyt kännykkämarkkinoista. Mutta pakkohan tyhmemmänkin on tällä kokemuksella tajuta, että ei Windows-seikkailu ollut Nokian mahdollisuus, vaan Microsoftin kokeilu.

Miksi en myy Nokiasalkkuani? Periaatteesta, vaikka se onkin oikeasti tyhmää. Periaatehan on, että viisas sijoittaja ei myy silloin, kun kurssi on alhaalla. Mutta myynti tuntuu siltä, kun tunnustaisi tappionsa. Ikään kuin itse olisin syypää Nokian romahtamiseen. Enempää en voi enää menettää, joten samapa tuo. Olkoon salkun arvo hintana siitä, että pääsen ainakin yhtiökokoukseen – jos viitsin mennä.

Piensijoittaja Virtanen

1 kommentti:

 1. Älä ny!
  Microsoft on itsekkin tietoinen että PC markkinat pienenee. Jos talouteesi tulee Gigantin mainosläpystä, siellä tarjottiin Samsungin valmistamaa 11.6" läppäriä (Chromebook) jossa oli Chrome-käyttöjärjestelmä, KYLLÄ ! ei siis Windows!
  hinta 349€

  Mitä maksaa Apple ibook 13" ? Tuhat euroa!

  Revi siitä!

  VastaaPoista