perjantai 18. tammikuuta 2013

Eliitin korotusautomaatti

PALKKA Keskustelu presidentin palkkion laskemisesta näyttää tussahtavan, kun asiaa ehdottanut presidenttikin tuntuu jo lähinnä vaivautuneelta. Oli odotettavissakin, että presidentin sinänsä hyväntahtoinen ele kerää peräänsä laahuksen napsimaan pisteitä kansan sympatiat synnyttäneestä ideasta, ja hämmentäjien määrän kasvaessa soppa muuttuu sekavaksi.

Puupposen silmään tässä kaikessa pisti yksi asia. Kun jupakan sivutuotteena syntynyttä ajatusta palkkion verottamisesta kysyttiin eduskuntaryhmiltä, osa niiden puheenjohtajista katsoi, että mikäli presidentin palkkiota ryhdytään verottamaan, sitä pitää vastaavasti korottaa.

Onko poliittinen eliitti niin tottunut helppoon rahaan, että he kokevat tarvittavan automaattisesti kompensaatiota, jos johonkin eliitin etuun kosketaan? Tavalliselle kansalle mätkäistiin vuodenvaihteessa tukku uusia verorasitteita, eikä esimerkiksi SDP:n Jouni Backman silloin ollut ällistelemässä, miten tämä nyt kompensoidaan. Kansa kompensoi sen omasta lompakostaan olemalla köyhempi.

Kukaan ei ole keksinyt vielä, että verottamalla saataisiin aikaiseksi presidentin alun perin toivoma ratkaisu. Bruttopalkkio pidettäisiin ennallaan, ja siitä perittäisiin vero. Presidentin nettotulot putoaisivat, ja verollinen osuus palautuisi samalle taholle, joka palkankin maksaa, eli valtiolle, joka näin ollen säästäisi veron verran rahaa.

Mutta ei se nyt vaan käy.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti