perjantai 6. heinäkuuta 2012

Gyproc-veli ei häviä koskaan

ASUNTOKUPLA Rakentamiskustannukset ovat Suomessa vaatimattomasti jopa kolminkertaiset Saksaan verrattuna, kertoo Rakennuslehden haastattelema VVO:n toimitusjohtaja Jani Nieminen.

Asunto on tunnetusti ihmiselämän kallein ostos. Moni maksaa sitä suurimman osan työiästään. Sen, että tämän ostoksen rakentamisessa on ylimääräistä jopa satoja prosentteja, luulisi soittavan jotain kelloa yhteiskunnassa. Suomessa tietoon on ilmeisesti turruttu niin, ettei Niemisenkään lausuma johtanut minkäänlaiseen julkiseen keskusteluun.

Rakennusveljet - Nieminen mukaanlukien - valittavat, kuinka rakentamista ja kiinteistönhoitoa säätelevät lait ja normit nostavat asuntojen hintaa. Samanlaisia määräyksiä on silti muuallakin Euroopassa. Ala on kaiken lisäksi itse lobannut lakeihin näitä tiukennuksia. Syy on selvä: rakennusala ei maksa taloihin rakennettavista ylimääräisistä neliöistä ja varusteista penniäkään. Jokaisen yhteistilan, autopaikan tai esteettömyysyksityiskohdan maksaa asukas, ei rakentaja. Mitä enemmän kohteessa on tekemistä, sitä enemmän siitä tulee myyntiä ja myynnille katetta.

Rakennusala on Suomessa myös harmaan talouden ylivoimainen ykkönen. Työvoima on siis rakennusveljille selvästi halvempaa kuin lain mukaan toimien olisi. Asuntojen hintoja veronkierto ja koijaus eivät laske. Niin kiirettä pitää varsinkin heinäkuun helteillä, ettei Espoon velimetron räjäytystyöstä vastannut henkilö joutanut käymään koko työmaalla.

Jotain paljon puhuvaa on siinä, mikä valtava mylläkkä ja selvitysten ruljanssi syntyy, jos joku muodollisesti epäpätevä nuorukainen menee täydestä lääkärinä terveyskeskuksessa. Rakennusalalla kansalaisten jättimäinen rahastaminen saa rehottaa, eikä betoniveijareille muka mahdeta mitään. 

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti