keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Lyhennelmiä auktoriteettien tiedotteista

MEDIA Keskisuomalaisen lukijat saivat eilen tietää, että Laukaan kunnan Lievestuoreen asemalla eivät pysähdy junat enää elokuun jälkeen. Uutisen mukaan "Lievestuoreen poisjäännin myötä InterCity-junien matka-aika Tampereen ja Kuopion välillä lyhenee noin 10 minuuttia".

Katsotaanpa VR:n omaa aikataulua kyseisellä radalla. Suosittelemme myös Keskisuomalaisen toimitusta katsomaan. Aikataulusta selviää, että IC-junat, jotka pysähtyvät sekä Lievestuoreella että Hankasalmella, ajavat Pieksämäeltä Jyväskylään yleensä 49 minuuttia. Iltapäivällä kulkee myös niin kiireinen IC 934, että sillä on kauhea hoppu seisomaan Tampereelle 24 minuuttia. Lievestuoreen pysähdys on jätettävä väliin. Matka-aika on 47 minuuttia, eli sitä säästyy Pieksämäen ja Jyväskylän välillä kaksi (2) minuuttia.

Totuus siis on, että yhden aseman ohittamisella säästetään kaksi (2), ei kymmentä (10) minuuttia. Lievestuoreella pysähtyminen tai pysähtymättä jättäminen ei heilauta valtakunnan juna-aikatauluja mihinkään suuntaan.

Alla olevan palautteen perusteella Puupponen luki myös VR:n tiedotteen. Sen perusteella Keskisuomalaisen juttu on uutisen sijasta pelkkä hutiloitu lyhennelmä tiedotteesta. Tiedotteen kohta kuuluu: "Yhdessä muiden liikennejärjestelyjen kanssa InterCity-junien matka-aikaa Tampereen ja Kuopion välillä saadaan lyhennettyä keskimäärin noin kymmenen minuuttia."

Olikos se Keskisuomalainen, joka ensimmäisten joukossa ryhtyi perimään maksua uutisistaan, korkeatasoisen journalismin turvaamiseksi? 

Ylioppilas Puupponen
Alkuperäistä tekstiä on muutettu.

3 kommenttia:

 1. Hyvä Hyvä veli -kerho

  Pyytäisin Hyvä veli -kerhoa lukemaan VR:n tiedotteen http://www.vrgroup.fi/fi/vrgroup/uutishuone/uutiset-ja-tiedotteet/junien-pysahtyminen-lievestuoreella-paattymassa-080420141243/ . Tiedotteemme kertoo: "Yhdessä muiden liikennejärjestelyjen kanssa InterCity-junien matka-aikaa Tampereen ja Kuopion välillä saadaan lyhennettyä keskimäärin noin kymmenen minuuttia. "

  Pyytäisin kerhoa tämän lukemisen jälkeen pohtimaan tätä julkaistua tekstiä. Missä kohtaa VR väittää matka-ajan nopeutuvan pelkästään yhden pysähdyksen pois jättämisellä?

  Tämä sama tiedote on lähetetty Keskisuomalaisen toimitukseen, joka on tehnyt sen perusteella uutisensa. Sen sisällöstä voi kysyä toimitukselta.

  VastaaPoista
 2. Parhaat kiitoksemme palautteesta. Sen perusteella voimme havaita, että Keskisuomalaisen omaksi työksi verhoiltu uutinen olikin tosiasiassa hutiloiden tehty lyhennelmä tiedotteesta.

  Koska tämä informaatio muuttaa oleellisesti asiaa, on alkuperäinen blogikirjoituksemme vaihdettu, mikä tiedoksi jälkipolville.

  VastaaPoista
 3. Toki tiedotteenkin olisi voinut sitoa kontekstiin paremmin. Nyt nostetaan kärkeen Lievestuoreen lakkauttaminen ja tuonnempana kerrotaan mystisistä "muista toimenpiteistä". Joko Lievestuore tai sitten mustaa valkoisella koko tämä nopeuttamiskuvio omanaan, tuollaisesta tiedotteesta lehdistö helposti nappaa juuri tuon kymmenen minuuttia alkamatta kyselemään enempää, mitä ovat nämä "muut toimenpiteet". Valitettavasti. t: Viestinnän ammattilainen

  VastaaPoista