torstai 8. toukokuuta 2014

Meijeriveljien onnenpäivät

KESKITTYMINEN Vuosikymmenien mittaan lähes mono- tai duopoliksi muuttunut suomalainen maitoteollisuus on saanut lottovoiton. Sen heille tarjosi yksi eteläsuomalainen maitotila, jonka myymästä tilamaidosta löytyi ylimääräisiä bakteereja. Niinkin kauhea määrä kuin muutama kymmentä ihmistä sai oireita.

Voi sitä mammapalstojen parkua ja huolta - nyt kysytään isolla joukolla, uskallammeko enää antaa lapsillemme mitään luonnosta otettua. Myös THL:n tutkimusprofessori yhtyy huoleen ja sanoo, että suopea suhtautuminen raakamaitoon taisi olla virhe.

Maitomarkkinoita suvereenisti hallitseva alan teollisuus muistaa lobata, kuinka Suomessa juodaan maailman puhtainta maitoa. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa myös maailman käsitellyintä maitoa. Samalla se tarkoittaa mahdollisimman pitkää myyntiaikaa, eli mahdollisuutta myydä mahdollisimman vanhaa tuotetta kuluttajalle.

Teollisuusmaito paitsi pastöroidaan, myös homogenoidaan, eli pilkotaan niin, ettei kuluttajan tarvitse nähdä kauhistuttavia, vanhanaikaisia rasvakerrostumia maitopurkkinsa pinnalla. Suomessa on tuhansittain ihmisiä, jotka ovat todenneet, ettei heidän terveytensä kestä tällaista pilkottua maitoa.

Monet, jotka saavat suomalaisista maitotuotteista sietämättömiä oireita, ovat havainneet, että sietävät joitakin ulkomaisia maitotuotteita. Monet maltillisemman käsittelyn maitomaista Suomeen muuttaneet ovat nopeasti todenneet muuttuneensa maitovaivaisiksi. Ilmiöitä on tutkinut eräs maitotaudista sivustoa pitävä terveydenhoitoalan ammattilainen, jonka sanomisia on vuosi toisensa jälkeen yritetty mitätöidä huuhaana.

Maitotautia ei kertakaikkiaan ole, koska Suomessa nyt vaan on maailman ihaninta maitoa - kunhan se on valmistettu meijeriveljien laitoksissa.

Ylioppilas Puupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti