tiistai 3. syyskuuta 2013

Elop: Tulin, näin, tuhosin

UUTINEN Tämä aamu on nyt kuunneltu suurta ”uutista”: Nokia on myyty Microsoftille. Muuten hyvä, mutta uutinen on jo monta vuotta vanha. Nokia myytiin Microsoftille silloin, kun Microsoft lähetti Nokiaan troijalaisensa, Steven Elopin. Myynti siunattiin vähän myöhemmin, kun Elop ilmoitti, että Nokian puhelimissa tulee olemaan Microsoftin käyttöjärjestelmä ja puhelimien nimi ei ole enää Nokia.

Sen jälkeen Microsoft on vain odottanut, että Nokian arvo romahtaa tarpeeksi, jotta siitä ei joudu maksamaan turhan paljon. 5,5 miljardia on Microsoftille sellainen taskuraha, ettei se enää kiusaa. Tai se menee alle sen, että pitäisi polkaista omien puhelinten tuotanto ja myynti tyhjästä.

Nokian tämän päivän tiedotustilaisuuden puheet ovat samaa jonnin joutavaa teatteria kuin Elopin puheet koko sen ajan, kun hän on ollut petaamassa Nokiaa Microsoftin syliin. Nokialle itselleen jäävät verkot ja kartat. Verkkojärjestelmillä on toki markkinoita, mutta ei niilläkään rahaa tehdä. Sillä jos tehtäisiin, Siemens ei olisi lykännyt niitä Nokialle luoviessaan kuiville itse.

Mutta kartat. Mitä tulevaisuutta on liiketoiminnassa, jota älypuhelinten markkinajohtaja Google kauppa ilmaiseksi? Siilasmaa vastasi päivällä: Nokia tulee tekemään rahaa kartoillaan autoissa. Mersukin ostaa karttoja! Onhan siinä vertaistukea, kun kaksi auringonlaskun firmaa löytävät toisensa.

Vaikka autokauppa kasvaa vielä kohisten Kiinassa, Mersu on siellä yläluokan marginaalituote. Eikä maailmaa todellakaan pelasteta yrittämällä täyttää sitä autoilla, joissa on Nokian kartta. Siilasmaan visiot ja ymmärrys globaalista kehityksestä ovat yhtä älykästä kuin Nokian ex-johtaja Kallasvuon päätös siitä, ettei kukaan tule koskaan käyttämään kosketusnäyttöpuhelinta.

Lupaukset, että Microsoft työllistää suomalaiset Nokian työntekijät, ovat toinen vitsi. Eikö edes lähihistoriasta voisi oppia mitään? Miten kävi niille sadoille nokialaisille, joille luvattiin täsmälleen samaa kun Nokia viimeksi vähensi väkeä. Microsoft ei ole tallettanut valtion valvomalle tilille 5 vuoden palkkarahoja kaikille nokialaisille. Vain se sitoisi Microsoftin pitämään ihmiset töissä, edes 5 vuotta, koska on kannattavampaa teettää jotain kuin maksaa pakolla palkkaa tyhjästä.

Kun ymmärtää edes alkeellisesti matkapuhelinmarkkinoita ja kaupankäynnin perusteita, on aivan selvä, mistä on kysymys. Microsoft ei voinut menestyä puhelinbusineksessa itsenäisen Nokian kanssa, koska Nokia oli liian kallis sopimusvalmistaja. Puhelimen kokoisia Windows-tabletteja voi teettää halvemmalla kiinalaisilla sopimusvalmistajilla, joiden tuotantoinsinööritkin ovat töissä orjapalkalla Foxconin tapaisissa pakkotyölaitoksissa. Ei Applekaan tarvitse nokialaista osaamista teettäessään samassa pajassa iPhonensa.

Microsoftille sopi mainiosti, että Nokia tuhlasi rahaa ja yritti tehdä tunnetuksi Windowsia puhelimena. Se ei maksanut Microsoftille mitään. Mutta Microsoft oppi, ettei huono käyttöjärjestelmä kalliissa puhelimessa myy kuten kiva eli iPhone. Eli Apple-strategia ei toimi kuin Applella. Seuraavaksi Microsoft voi yrittää Samsung-strategiaa. Siihen tarvitaan valmis myyntiorganisaatio, mikä on ainoa asia, jolla Nokiassa on Microsoftille arvoa.

Puolen vuoden päästä Microsoft-puhelimia saa samalla hintaskaalalla kuin nyt Samsungin Android-puhelimia. Koneet tulevat kiinalaisilta sopimusvalmistajilta. Microsoftille käyttöjärjestelmä on ilmainen kuten Android Samsungille. Microsoftilla on varaa pitää heikosti menestyvät puhelimensa markkinoilla, mutta Applen ja Samsungin jakamia markkinoita Microsoft ei tule häiritsemään. Sillä se, joka on työssään joutunut katsomaan päivän Windowsia, ei halua sitä enää kotona puhelimessaan. Edes puhelimen kanssa saa olla kivaa.

En myy osakkeitani nytkään. 40 %:n nousu ei merkitse mitään suhteessa hintaan, jonka Nokiat maksoivat. Kurssinousu osoittaa vain, etteivät osakepelurit ymmärrä mitään siitä, mitä heidän omistamansa yritykset tekevät. Tai no, ehkä he ymmärsivät, että heidän kaltaisensa peluri saatiin nyt Nokiasta ulos, niin ei Nokia enää voi syvemmälle vajota. Ja nostaahan 5,5 miljardia sentään osakkeen substanssiarvoa.

Että kiitti vaan Kallasvuo ja kaverisi. Yhdellä vastauksella voi tuhota maailmanmarkkinoita hallitsevan yrityksen. No, et ollut ainoa ja saithan kenkää itsekin. Mutta pitikö muiden sitten tuhota vielä loputkin päästämällä troijalainen sisään.

Piensijoittaja Virtanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti