tiistai 28. helmikuuta 2012

Pravda julkaisee kommenttisi, kun kehut

VALTA Valtakunnan päälehti Hesari aikoo muuttua pienemmäksi, ns. tabloid-kokoiseksi lehdeksi. Siinä lehden sivun koko on noin puolet nykyisestä. Eli sama kuin esim. suomenruotsalaisten Huvudstadsbladetilla tai Iltalehdellä ja Ilta-Sanomilla, jotka kansa tuntenee paremmin kuin ruotsinkielisen päälehden. Sivukoon muutoksesta käydään moderniin tapaan avointa keskustelua Hesarin nettisivuilla. Mutta tässäkin asiassa avoimuudella on rajansa. Se käy ilmi blogimme lukijan lähettämästä kommentista.

Anonyymi lukijamme oli lähettänyt Hesarin keskusteluun kommentin, jossa kiitteli kokomuutosta ja toivoi samalla, että Hesari lopettaisi vielä esim. Guggenheimin ja metron lobbauksen. Sitten lukija voisi harkita Hesarin tilaamista. Hesarin toimituksen egolle tämä oli liikaa, mikä tietenkin osoittaa vain sen, että lukija oli oikeassa. Jos Hesari ei lobbaisi, se voisi sallia tällaisen kommentin julkaisemisen, sillä jokainen lukija ymmärtäisi kommentin aiheettomaksi.

Vai onko lukijamme kuitenkin väärässä? Ilman kattavan tutkimuksen tekemistä voi verrata Hesarin ja jo tabloidkoossa ilmestyvän HBL:n uutisointia esimerkiksi mainitusta metrosta. Hesari julkaisi näyttävästi sille vuodetun lakimiesten arvion virkamiesten ja Siemensin tekemän sopimuksen vahingollisuudesta kaupungille, mutta muuten Guggenheimia euroissa laskettuna suuremmasta metrosotkusta Hesari ei kirjoita juuri mitään. HBL on tehnyt automaattimetrosta useita näyttäviä tabloidsivujen kokoisia juttuja. Niissä ei toisteta vain asiaa hoitaneiden virkamiesten omia selityksiä, vaan asioita on pengottu vaivaa säästämättä, ja netissä annetaan linkit aineistoon, jota on toimittajalla ollut lähteenä. Henkilöiden lausuntoja esitetään tasapuolisesti.

On totuus, on pravda (venäjänkielinen sana totuus, jota käytettiin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen lehden nimenä) ja on journalismi, joka tarkoittaa avointa ja objektiivista, siis ei puolueellista ja asenteellista tiedonvälitystä. Totuus on usein vaikea selvittää, eikä aina selviäkään. Pravdan totuus on yhtä luotettava kuin 99 %:n kansanäänestys. Ei tarvita kummoista vertailua, niin näkee, että HBL on Hesaria lähempänä totuutta, kun keinona on journalismi ja aiheena metro.

Mutta se vuodettu muistio. Eikö se ole osoitus siitä, että Hesari on objektiivinen? Ei, vaan se on osoitus siitä, että joskus Hesarikin voi joutua selkä seinää vasten. Eihän Hesari olisi voinut jättää sitä mahdollisuutta, että muistion olisi julkaissut jokin toinen lehti maininnalla, ettei muistio kelvannut Hesarille. Sittenhan asiasta onkin vaiettu, mikä sopii metropravdalle.

Jos aamulla oli Hesarin metrolobbauksesta vähäinenkin epäilys, niin Hesarin "uutisanalyysi" Östersundomin metrosta (HS 28.2. s. A13) poisti kyllä epätietoisuuden. Aivan kyyneleet tihkuivat kuivasta sanomalehden broadsheetsivusta, kun Östersundomiin on jopa Helsingin metrosuunniteluvirastonkin mielestä vaikea suunnitella asemakaavaa, joka tekisi metron edes jotenkin tarpeelliseksi.

Veli Hopea

P. S. Ei taida lukijamme ryhtyä Hesarin tilaajaksi. Lukija nimittäin testasi Hesarin avoimuutta lähettämällä toisenkin viestin, joka rajoittui vain mairitteluun ilman kritiikkiä. Se läpäisi sensuurin oitis. Jos ruotsin lukeminen sujuu, suosittelenkin HBL:ää. Eikä tarvi odottaa tabloidia syksyyn. HBL on tabloidikoossa jo huomennakin.

2 kommenttia:

  1. Tiesikö Veli Hopea sitä, että HBL on tällä hetkellä ainoa luotettava valtakunnanpäivälehti Suomessa, jolla on oma tutkivan journalismin osasto.

    Muut lehdet toimittavat juttunsa leikkaa-liimaa - menetelmällä ensin muitten lehtien verkkosivuilta omaan verkkolehteensä ja sieltä edelleen seuraavan päivän paperiversioon. Lähteenä nämä lehdet viittaavat jutun ensimmäisenä julkaisseeseen lehteen. Jutun alkuperäisestä lähteestä ei tavallisesti ole siten tietoa kenelläkään.

    VastaaPoista
  2. HBL ei todellakaan ole riippumaton media. Sillä on lusikkansa sopassa niin (pakkoruotsi)kielipolitiikassa kuin RKP:n puolepolitiikassakin. Samoin lehti on avoimesti asettunut tiettyjen puolueiden vastavoimaksi. Jos HBL esittää riippumatonta pääkaupunkiseudun Metro-hankkeessa, sitä se ei ole monessa muussa asiassa.

    VastaaPoista